115 let od ustanovitve Mednarodne nogometne zveze (FIFA)

Mednarodno nogometno zvezo je na začetku 20. stoletja ustanovilo sedem držav – Francija, Belgija, Danska, Nizozemska, Španija, Švedska in Švica. Prvo leto med njimi ni bile Anglije, ker je takrat že imela svojo nogometno zvezo.
FIFA danes šteje 211 nacionalnih združenj. Luka Petrič, novinarski kolega iz športnega uredništva, mednarodno nogometno zvezo opredeli kot »ne najbolj priljubljeno športno organizacijo, ki bolj kot na skupno dobro nogometa gleda na zaslužek«. A če FIFA ni tako priljubljena, je pa zato toliko bolj priljubljen nogomet. Ker?

“Ker je tako enostaven. Potrebuješ le žogo, pa še to lahko precej improviziraš (Pelé je svojo kariero začel z žogo, ki jo je sestavil iz starih nogavic). Za gole pa lahko navsezadnje uporabiš kamne ali palice.”

Precej dlje od kamnov in palic smo prišli do danes. Sprva je šlo za igro brez jasnih pravil, dobili smo jih leta 1863. Do takrat je bilo dovoljeno skoraj vse – razen umora, piše v starodavnem priročniku iz nekega angleškega mesta. Danes so pravila jasna in podkrepljena z moderno tehnologijo.

Nadia Petauer