Oddaja STORŽ – Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja – odkriva številne plasti življenja v zreli dobi – od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja STORŽ sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Gospa Terezija Bevc v Domu starejših občanov Grosuplje uživa v družbi in samoti

Gospa Terezija Bevc je prišla v Dom starejših občanov Grosuplje pred enim letom, potem ko je ovdovela. Hčeri sta se odselili, vnuk živi v isti hiši, vendar ni želela nikogar obremenjevati. Prvo sobo si je delila s svakinjo, zdaj ima svojo.

Tukaj se odlično počutim, soba je lepa z lepim razgledom. Lahko sem sama ali pa poiščem družbo. Hodim na telovadbo in v pogovorno skupino, v kateri razpravljamo o najrazličnejših temah.

Gospa Terezija se je rodila kot deseta od dvanajstih otrok. Zgodaj je izgubila mamo, dela na kmetiji pa nikoli ni zmanjkalo.

Pred 18. letom sem delala kot služkinja, potem sem se zaposlila kot delavka. Delala sem v proizvodnji, delo je bilo težko. Kljub popoldanskemu in nočnemu delu pa sem izredno rada hodila v službo, zato se upokojitve leta 1990 nisem posebej veselila. Mož pa je bil voznik. Uživala sem tudi doma, saj sem si družine želela vse življenje.

Gospa Terezija ves čas nekaj počne, rada plete in dela gobeline. Za kakšen dan ali praznik gre s hčero domov, a se potem rada vrne v dom.

Lucija Fatur