Novo vodstvo ZSM, prvo letošnje srečanje mreže Maj, iz Italije z ljubezensko zgodbo Viktorja in Elise, o Tržaških prikaznih in volitvah ter glasbenem povezovanju Reke in Ilirske Bistrice

Tokrat gostimo porabsko Slovenko Andrejo Kovač, novo predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem (ZSM). Zelo dejavna rojakinja, direktorica Razvojne agencije Slovenska krajina, vidi zaupano nalogo kot pomemben izziv in veliko odgovornost.

“Upam, da bodo čez štiri leta, ko bomo spet tu skupaj, člani ponosni, da so del te organizacije. Skupaj s predsedstvom bomo skušali narediti program, ki bo v korist vsem, za vse generacije, osredotočili pa se bomo tudi na mlade. Mlade moramo pritegniti k našemu delu.”

Pridružimo se mladim rojakom iz mreže MAJ na obisku v Monoštru in Potrni, kjer je središče Slovencev na avstrijskem Štajerskem.

Spoznate lahko Viktorja Dolenca, ki je tudi z idejo za ustanovitev Narodnega doma v Trstu pustil neizbrisen pečat. O njegovem prehitro končanem življenju, ki ga je zaznamovalo narodno politično delovanje na Goriškem in Tržaškem, ter ljubezenski zgodbi z Eliso, piše Ivan Vogrič v romanju Viktor in Elisa.

O Tržaških prikaznih, zbirki 9 novel, pripoveduje Dušan Jelinčič, eden najbolj priljubljenih sodobnih slovenskih književnikov. Delo v italijanščini je bilo kar tri mesece najbolj prodajana knjiga v Furlaniji Julijski krajini. Zdaj pa so Tržaške prikazni na voljo tudi v slovenskem jeziku. Kdo so te prikazni? Prisluhnite pogovoru avtorjem, ki eden najbolj priljubljenih sodobnih slovenskih književnikov in skupaj z Borisom Pahorjem najbolj prevajan slovenski pisatelj v italijanščino.

Spregovorimo pa tudi o krepitvi vezi med Glasbeno šolo Ilirska Bistrica in glasbeno šolo Ivana Matetića Ronjgova na Reki. Na pobudo reškega rojaka, profesorja klarineta na bistriški šoli Željka Pichlerja je lani v Ilirski Bistrici potekalo prvo srečanje učencev obeh šol. Drugo srečanje je potekalo 17.5.2019 na Reki z nastopom učencev v polni dvorani glasbene šole Ivana Matetića Ronjgova.

Prisluhnite!

Prvi