Petčlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov Noreia v svet pošilja novi zvočni album z naslovom Viže. Ana Novak, Anej Ivanuša, Gašper Šinkovec, Stanči Škarja in Robert Bone že več let izvajajo glasbo različnih tradicij, predvsem irsko, škotsko, bretonsko in galicijsko ljudsko. Zdaj jih je na poseben način vznemirilo lastno izročilo. Prepričani so, da si je ljudska glasba različnih kultur v resnici zelo podobna. V tem duhu je nastal novi zvočni album Viže, ki te dni pride na svetlo; prinaša nam dvanajst ljudskih pesemskih in plesnih napevov iz vseh slovenskih pokrajin, občuteno prepletenih z glasbeno tradicijo drugih kultur in obarvanih z značilnim izrazom skupine. Pri tem glasbeniki ne snujejo na pamet, temveč iz poznavanja različnih evropskih tradicij na eni strani in stika z ljudskimi muziki na drugi.
Svojevrstni in enkratni glasbeni preplet, ki ga prinaša novi zvočni album Viže glasbene skupine Noreia, bodo predstavili člani te zasedbe v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

Ljudska glasba različnih kultur si je v resnici zelo podobna

Petčlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov Noreia v svet pošilja novi zvočni album z naslovom Viže. Ana Novak, Anej Ivanuša, Gašper Šinkovec, Stanči Škarja in Robert Bone že več let izvajajo glasbo različnih tradicij, predvsem irsko, škotsko, bretonsko in galicijsko ljudsko glasbo. Na poseben način jih je zdaj vznemirilo lastno izročilo. Prepričani so, da si je ljudska glasba različnih kultur v resnici zelo podobna. V tem duhu je nastal novi zvočni album Viže, ki v teh dneh prihaja na svetlo in prinaša dvanajst ljudskih pesemskih in plesnih napevov iz vseh slovenskih pokrajin ter je občuteno prepleten z glasbeno tradicijo drugih kultur in lastno muzikalnostjo. Pri tem glasbeniki ne snujejo na pamet, temveč iz izkustva različnih evropskih tradicij na eni strani in stika z ljudskimi muziki na drugi.

Svojevrstna in edinstvena glasbena prepletanja, ki jih prinaša novi zvočni album Viže glasbene skupine Noreia bodo v oddaji predstavili člani te skupine.

Noreia so:

Ana Novak, violina, vokal
Anej Ivanuša, lesena flavta, irske piščali, galicijske dude, vokal
Gašper Šinkovec, akustična kitara, harmonika, vokal
Stanči Škarja, kontrabas, vokal
Robert Bone, klarinet, irska piščal, klavir

 

Simona Moličnik