Jutranji pogovor z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem

Čeprav ni predsednik vlade, ampak samo notranji minister, je Matteo Salvini ta čas največkrat omenjani italijanski politik. Podpora Salvinijevi Ligi je od lanskih parlamentarnih volitev strmo rasla. Takrat je prejela 17 odstotkov glasov, pred mesecem so nekatere raziskave javnega mnenja govorile že o 36-odstotni podpori. Toda po najnovejših, petkovih raziskavah se je rast ustavila oziroma je podpora celo nekoliko padla.

To je v nasprotju s Salvinijevim ciljem, da v najkrajšem možnem času zasenči Gibanje petih zvezd in Italiji zavlada samostojno ali pa s šibkejšo koalicijsko partnerico z desnice. Zato se vrača k migrantski krizi, čeprav je izredno stanje že dolgo mimo.

Matteo Salvini preživi več časa po italijanskih trgih, v televizijskih oddajah in na spletnih omrežjih kot pa v pisarni notranjega ministra. Med predvolilnimi nastopi se zelo velikodušno slika skoraj z vsemi, ki to želijo. Toda nekateri so mu začeli podstavljati pasti.

Pred nekaj dnevi ga je osemnajstletnik prosil za sliko, in ko se je Salvini postavil k njemu, ga je mladenič v neposrednem prenosu po Facebooku vprašal, kam je vtaknil 49 milijonov javnega denarja, ki si ga je Liga še pod prejšnjim vodstvom protipravno prisvojila. Sledili sta dekleti, ki sta se vpričo njega poljubili in tako protestirali proti njegovi izključujoči družinski politiki.

Bojan Leskovec, Janko Petrovec