Varuhinja zgodnjesrednjeveške zbirke v Narodnem muzeju Slovenije

Življenje je res polno presenečenj, bi lahko ponovili že malce oguljeno frazo, ki jo večkrat slišimo, ko se pogovarjamo o izkušnjah, ki zaznamujejo bivanje posameznikov v času in prostoru. Včasih so te izkušnje zelo pozitivne, drugič spet ne.  Dr. Daša Pavlovič, arheologinja, ima takih izkušenj kar nekaj. Želela je preučevati prazgodovino, pa se je usmerila v zgodnji srednji vek. Ko je bila brez službe, je prodajala nakit v zasebni trgovinici. Leta 2014 pa je skupaj s prijateljico zbrala za 15 tovornjakov humanitarne pomoči, namenjene prebivalcem Bosne in Hercegovine, ki jih je takrat prizadela vodna ujma.

Pot

V uvodu v svojo doktorsko disertacijo je med drugim zapisala:

»Moji starši so zakon! Hvala za vso podporo, potrpežljivost, mir, vsako vrečko napolitank, tone čokolade, radič Verona in topel dom. Predvsem pa hvala, da niso niti enkrat podvomili vame. Brez njih preprosto ne bi zmogla!«

Nekateri izmed nas imajo to srečo, da so si svoj življenjski poklic izbrali že v zgodnji mladosti, in svoje otroške prepričanosti o tem, kaj bodo delali, ko bodo veliki, niso spremenili vse do konca izobraževanja. Ena izmed teh je dr. Daša Pavlovič, arheologinja, kustodinja za zgodnji srednji vek, zaposlena v  arheološkem oddelku v Narodnem muzeju Slovenije. Že ko je bila majhna deklica, ji je bilo jasno, da se bo ukvarjala s preteklostjo. Ta jo je pač zanimala in navduševala. Ko se je morala konec gimnazije odločiti, kakšno naj bi bilo to ukvarjanje s preteklostjo, je nihala med zgodovino, umetnostno zgodovino in arheologijo. Ker ima to lastnost, da z veseljem preučuje pisne in druge dokumentarne vire v arhivih, hkrati pa jo zelo veseli tudi delo na terenu, se je odločila za študij arheologije, ki obe lastnosti združuje.

Slovani

Dr. Daša Pavlovič  je sodelovala tudi pri izkopavanjih v kraju Nova tabla pri Murski Soboti, kjer so našli zanimive najdbe iz časa preseljevanja narodov.

Tujina

 

Študij

Zgornja fotografija: Ogled dragocenih predmetov, zlate nagrobne maske, v okviru strokovne ekskurzije in sodelovanja Arheološkega muzeja Makedonije in Univerze na Primorskem, Ohrid, Makedonija.

Zgornja fotografija: Študijska izmenjava v okviru doktorskega študija na Filozofski fakulteti v Sarajevu in v Zemaljskem muzeju BiH. Ekskurzija po arheoloških najdiščih Hercegovine, Mostar 2010.

Delo

Zlato kitajskih cesarjev

Razstava Zlato kitajskih cesarjev je Narodnemu muzeju Slovenije odprla možnost, da je v Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu razstavil 27 predmetov. Gre za  mednarodno razstavo nacionalnih muzejev ob svilni poti, ki je bila odprta 11. aprila in bo na ogled do 14. julija letos. Pri tem je seveda sodelovala tudi dr. Daša Pavlovič, ki  pravi, da to vendarle ne pomeni, da bo namesto v zgodnji srednji vek svojo profesionalno pozornost usmerjala predvsem v azijski prostor. Pri nas je dovolj bogate in zanimive dediščine, ki jo želi preučevati.

Zgornja fotografija: Priprave in postavljanje mednarodne razstave nacionalnih muzejev Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road v Pekingu, april 2019.

Zgornja fotografija: Na odprtju mednarodne razstave nacionalnih muzejev Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road v Pekingu, april 2019.

V spodnji galeriji fotografij je nekaj utrinkov z razstave v Pekingu, kjer predstavlja Narodni muzej Slovenije izbor dragocenih predmetov naše kulturne dediščine. Vse fotografije so iz arhiva Narodnega muzeja Slovenije.

Za dušo

Dr. Daša Pavlovič svoj prosti čas "posveča" obnovi stare kamnite hiše v Istri, ki jo obnavlja v originalnem istrskem stilu, seveda ob upoštevanju zahtev  koservatorske stroke.

Milan Trobič