Iztekel se je letošnji teden ljubiteljske kulture. Dogodkov je bilo toliko, da se res ni bilo mogoče vsega udeležiti. Zato smo na Prvem programu Radia Slovenija poskrbeli za snemanja – med drugim tudi 71. letne produkcije najvidnejšega folklornega ansambla v državi Akademske folklorne skupine France Marolt z naslovom Radosti in trpkosti pot, ki se je odvila na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma, v nedeljo 19. maja 2019. Več kot 70 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v glasbeno plesni predstavi, ki se je tokrat dotikala zgodovinsko razsežne tematike stika dela in plesa. Koreografije, ki so se razvijale iz osnov historičnih plesnih in pesemskih praks, se osredinile na pot, prepletena tako z radostjo, kot s trpkostjo naporov, pot, ki je odstrla gibanja ob delu na kmetih in gibanja v tovarnah, kjer so kovali železo, zvijali cigarete, opravljali delo pisarjev ali pa lovili žabe.
Posnetek glasbeno-plesne predstave Radosti in trpkosti pot bomo predvajali v dveh zaporednih oddajah: 28. 5. in 4. 6. 2019. Odrsko dogajanje pa bo z besedo orisal avtor plesne predstave dr. Tomaž Simetinger.

Glasbeno-plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt 1. del

Iztekel se je letošnji teden ljubiteljske kulture. Dogodkov je bilo toliko, da se res ni bilo mogoče vsega udeležiti. Zato smo na Prvem programu Radia Slovenija poskrbeli za snemanja – med drugim tudi 71. letne produkcije najvidnejšega folklornega ansambla v državi Akademske folklorne skupine France Marolt z naslovom Radosti in trpkosti pot, ki se je odvila na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma, v nedeljo 19. maja 2019. Več kot 70 plesalcev, glasbenikov in pevcev je sodelovalo v glasbeno plesni predstavi, ki se je tokrat dotikala zgodovinsko razsežne tematike stika dela in plesa. Koreografije, ki so se razvijale iz osnov historičnih plesnih in pesemskih praks, so se osredinile na pot, prepleteno tako z radostjo, kot s trpkostjo naporov, pot, ki je odstrla gibanja ob delu na kmetih in gibanja v tovarnah, kjer so kovali železo, zvijali cigarete, opravljali delo pisarjev ali pa lovili žabe.

»Ples in delo sta človekovi dejavnosti, ki si morda na videz nasprotujeta, a se od nekdaj medsebojno dopolnjujeta. Ples in delo prinašata tako radost kot trpkost truda in potu. Plesna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt bo posegla v svet, kjer se ob najrazličnejših priložnostih stikata delo in ples. Obiskovalce bo pot peljala od tradicionalnih, danes že minulih oblik dela v kmečkem okolju, do dela in plesa, ki ga je prinesel čas industrializacije. Z razmislekom o odnosu dela in plesa vas vabimo, da se nam pridružite na poti, ki je tako v preteklosti, kot še danes, zaznamovala kulturo plesa in dela tako na Slovenskem kot širše,« so člani Akademske folklorne skupine France Marolt zapisali v koncertnem listu.

Osem koreografskih slik je sestavljajo celotno glasbeno-plesno predstavo, ki je posrečeno združila starejše koreografije z novimi, obiskovalcem pa ponudila slikovit, estetsko premišljen ter glasbeno, plesno in kostumsko bogat večer, pod katerega se podpisuje umetniški odbor: Jasna Žitnik – vodja, Aljaž Lončar in Klemen Bojanovič – vodji glasbenega dela, Ema Kovač – vodja plesa ter Špela Oblak – kostumografija. Idejna zasnova celote pa je delo dr. Tomaža Simetingerja, ki je za radijsko oddajo strokovno komentiral vsako sliko.

Posnetek glasbeno-plesne predstave Radosti in trpkosti pot s strokovnimi komentarji dr. Simetingerja najdete v dveh zaporednih oddajah Slovenska zemlja v pesmi in besedi: 28. maja in 4. junija 2019.

Simona Moličnik