Tokrat gremo na obisk v Zasavje. Če je bilo še pred nekaj leti ob obisku Trbovelj, Hrastnika ali Zagorja ob Savi na prvi pogled jasno, da gre za industrijska, rudarska mesta, danes ni več tako. Rudniški jaški so po večini zasuti, v nekdanjih stavbah rudnika domujejo druga podjetja, tudi stavbe in ulice, kjer so živele rudarske družine, dobivajo novo podobo. A daleč od tega, da bi prebivalci želeli pozabiti na svojo preteklost. Rudarsko dediščino neguje virtualni muzej rudarstva 4. dritl, ki obiskovalce ob pomoči opreme za navidezno in razširjeno resničnost odpelje v svet rudarjev izpred sto in več let.

Virtualni muzej rudarstva v Trbovljah omogoča, da se v rudniški rov podamo s površja

Rudarji so v Trbovljah nekoč delali 24 ur na dan v treh izmenah. Vsaka je opravila tretjino dela in zato so jih poimenovali dritl. Gre za izposojenko iz nemščine, ki pomeni tretjina. Rudniki so danes zaprti. Rudarji, ki so kopali premog in z njegovo prodajo ustvarili tudi to, kar so danes Trbovlje, svojega poklica nimajo več. Da bi se ohranil in nekako nadaljeval spomin nanje, so tako pod pokroviteljstvom Delavskega doma Trbovlje ustanovili prvi virtualni muzej rudarstva v Sloveniji – 4. dritl.

V njem je mogoče najti nekatere kose opreme, ki so jo uporabljali zasavski rudarji, nam je povedal kustos 4. dritla Bogdan Šteh. To so denimo hinko – avtomatsko pnevmatsko kladivo, ciciban – transportni trak, ki, če ga v muzeju vklopijo, vibrira tako močno, da bi znal podreti kakšno steno, tla ali strop stavbe in največji eksponat, gondola – enotirni dvižni transporter, ki je nekoč vsak dan na delovišče prenašal več sto ton materiala. V muzeju je tudi replika rudniškega rova z opremo, največji vtis pa na obiskovalce naredijo digitalne vsebine, pravi Šteh:

“Gre za holograme rudarjev pri delu, zvočne efekte, ki ponazarjajo ta hrup, ko se je delalo, ko je bil rudnik operativen. Tu so 3D-animacije in 360-stopinjski video, ki nas prav ponese v te prostore pod zemljo, ki danes v bistvu obstajajo samo v virtualnem svetu. Gre namreč za zdaj zaprte, deloma likvidirane rove.”

Obiskovalci si v 4. dritlu nadenejo VR-očala in nato lahko izbirajo med petimi prostori, ki jih lahko obiščejo. Med našim obiskom smo se podali v remizo, obrat, v katerem so pod zemljo popravljali jamske lokomotive, tam pa se skriva tudi jamski škrat Perkmandeljc.

Kot nam je razložila kustosinja Vesna Jesih, je bilo snemanje podzemnih rovov tehnično precej zahtevno:

“Ena od naših sodelavk je v rudnik odšla v spremstvu knapov. Na čelado so namestili 360-stopinjsko kamero, potem pa se je z njo sprehajala po rovih in tako so nastali ti posnetki. Težave so bile predvsem s svetlobo, ki je v rovih ni dovolj. A odločili smo se, da jih ne osvetlimo umetno, saj to ne bi bilo več to. Tudi tako obiskovalci dobijo občutek tiste utesnjenosti, v kateri so delali rudarji.”

Vsi ogledi v 4. dritlu, kjer snujejo tudi sobo pobega, so vodeni. Obiščete jih lahko ob sobotah ob 10. ali 11. uri. Ta konec tedna v sklopu poletne muzejske noči ob 19. uri pripravljajo tudi brezplačno vodenje, ob 21. uri pa skupaj z Zasavskim muzejem Trbovlje kolonijski večer. V četrti na Njivi, kjer so živeli rudarji, bodo s hrano, pijačo in igrami prikazali, kako je bilo tam nekoč.

Andreja Gradišar