Slovenija se ponaša z eno največjih raznolikosti živih vrst v Evropi. V tednu, ko praznujemo dan biodiverzitete, bo Prvi obiskal eno najbolj pestrih območij pri nas – 222 kvadratnih kilometrov velik Notranjski regijski park. »Brez skromnosti pravim, da je ta zgodba Cerkniškega jezera velik čudež narave. Lahko se upravičeno in brez vsakršne pristranosti uvršča med največje čudeže narave,« je o jezeru, eni najbolj prepoznavnih znamenitosti parka, zapisal Janez Vajkard Valvasor. Območje parka je dom več kot 270 vrst ptic in čez 100 vrst dnevnih metuljev, med množico cvetic pa tam uspevajo tudi »mesojede«, ter druge redke, ogrožene, zavarovane in endemne vrste rastlin. Nekatere vam bomo na Prvem predstavili v četrtek med 11.30 in 12.00.

Notranjski regijski park

Slovenija se ponaša z eno največjih raznovrstnosti živih vrst v Evropi. V tednu, ko praznujemo dan biodiverzitete, je ekipa Prvega obiskala eno najbolj pestrih območij pri nas – 222 kvadratnih kilometrov velik Notranjski regijski park. Trije “dragulji” tega območja so Križna jama, Rakov Škocjan in Cerkniško jezero.

Janez Vajkard Valvasor: “Brez skromnosti pravim, da je ta zgodba Cerkniškega jezera velik čudež narave in lahko se upravičeno in brez vsakršne pristranosti uvršča med največje čudeže narave.”

Območje parka je dom več kot 270 vrst ptic in več kot sto vrst dnevnih metuljev, med množico cvetic pa tam uspevajo tudi »mesojede« ter druge redke, ogrožene, zavarovane in endemne vrste rastlin. “Imamo naravno dediščino svetovnega formata,” je povedal strokovni vodja parka Tomaž Jančar. Turistični razvoj tega območja pa je mogoč le ob upoštevanju omejitev, ki jih narava oziroma skrb zanjo ima. Promet čez Cerkniško jezero je tako ob nedeljah, ko je obiskovalcev največ, omejen. Na to opozarja tudi prometni znak, ki ga turisti po večini upoštevajo. V tem in naslednjem letu na območju celotnega parka sicer načrtujejo veliko novosti: pet ornitoloških opazovalnic, tri plavajoče pomole, vstopno infotočko, urejene pohodne in kolesarske poti. Vse to s premislekom in v soglasju s stroko, poudarja direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed.

“Postavljajo se temelji, da bomo pametno izkoristili tisto, kar nam je narava dala.”

 

Andreja Gradišar, Nataša Rašl