V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, ste ga kdaj raziskovali, imate kakšno zanimivo zgodbo, povezano s svojim priimkom, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite nas na 01/475-22-22 ali pa nam pišite na radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

Po SSKJ beseda búh označuje ‘močen, nenaden sunek zraka’ in ’zamolkel glas ob takem sunku’. Tako so prvotno verjetno poimenovali koga, ki je bil zelo energičen in vzkipljiv.

V tokratni Priimkovni delavnici si oglejmo priimek Buh. Med priimki v Sloveniji je ta priimek na 829. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS se je 1. 1. lani s priimkom Buh podpisovalo 413 prebivalcev in prebivalk Slovenije, več kot polovica vseh v osrednjeslovenski regiji, tretjina v gorenjski, z manj kot 15 nosilci sledijo savinjska, posavska, goriška in obalno-kraška regija. O priimku smo poklepetali z glasbenikom Urošem Buhom. Vabljeni k poslušanju!

“Priimek Buh pa se lahko izvorno povezuje tudi z občno besedo búh, ki je narečna oblika za besedo bog.” prof. Janez Keber

Peter Močnik