Z nami se pogovarja novomeški kantavtor Jernej Zoran, ki na svoji 5. plošči "Stik" združuje moči s pevko Nino Radkovič. "Stik" prinaša predvsem pesmi z ljubezensko vsebino, ki se izmenjujejo z instrumentalnimi skladbami, vse pa prežema Jernejev optimistični pogled na svet.

Poslušamo 5. ploščo novomeškega kitarista in kantavtorja

Novomeški kitarist in kantavtor Jernej Zoran na svoji 5. plošči »Stik« združuje moči s pevko Nino Radkovič. »Stik« prinaša predvsem pesmi z ljubezensko vsebino, ki se izmenjujejo z instrumentalnimi skladbami, vse pa prežema Jernejev optimistični pogled na svet.

 

Jernej Zoran s svojo 5. avtorsko ploščo nadaljuje raziskovanje lastnega ustvarjalnega izraza, v katerem je na prvem mestu glasba. Glavno besedo tako prepušča svoji “sveti trojici” – kitaram Stratocaster, Telecaster in Les Paul. Sam priznava, da mu gre pisanje glasbe lažje od rok kot pisanje besedil, vendar želi kakšno sporočilo ljudem podati tudi nekoliko bolj neposredno. Čeprav je tematika večine pesmi s plošče “Stik” ljubezenska, se vmes najdejo tudi misli o življenju, smrti in tistem onkraj obojega – kot je pesem Oda, ki je pravzaprav hvalnica življenju:

“Jaz sem zelo veliko Oshevih knjig prevedel za slovenski trg in najbrž sem se malo okužil s tem. In je potem to nekako primezelo še v moj songwriting. Ampak nič hudega, saj to so same take zelo dobre teme.”

Jernej Zoran, pogovor za Pesem v žepu

 

“Kako pridem do idej za besedila? Najprej moraš stišati hrup v svoji glavi – in potem se odpre … Vse se odpre, vse slišiš, vse vidiš. Ko se utiša notranji svet, se tudi zunanji izkristalizira … Ta tišina je ogromen vir navdiha.”

Jernej Zoran, pogovor za Pesem v žepu

 

Najpomembnejši stik, ki ga želi Jernej vzpostaviti s pomočjo glasbe, je stik s poslušalci. Pri tem mu v živo pomaga zasedba Ministrstvo resnice: pevka Nina Radkovič, kitarist Mare Verbič, basist Peter Jenič in bobnar Miro Tomšič.

Teja Klobčar