Skupina Hamlet Express, ki jo vodi kantavtor Andraž Polič, ustvarja že skoraj dvajset let, pred kratkim pa je izdala svoj peti album "Opium Blue". Z Andražem se v Pesmi v žepu pogovarjamo o idejah, ki stojijo za pesmimi, pa tudi o njegovih pogledih na ustvarjanje, kulturo in družbo.

Poslušamo 5. ploščo Opium Blue

Skupina Hamlet Express, ki jo vodi kantavtor Andraž Polič, ustvarja že skoraj dvajset let, pred kratkim pa je izdala svoj peti album »Opium Blue«. Z Andražem se v Pesmi v žepu pogovarjamo o idejah, ki stojijo za pesmimi, pa tudi o njegovih pogledih na ustvarjanje, kulturo in družbo.

 

Osnova pesmi skupine Hamlet Express tudi na peti plošči ostaja Andraževa poezija, za katero je značilen močno realističen, včasih celo naturalističen pogled na svet:

“Še najmanj tekstov imam konkretno političnih, drugače pa realizem … Danes v tej potrošnji vplivov in konzumacije govorimo o neki razčarani dobi in s to glasbo in besedili hočem vračati neko etično in estetsko dimenzijo v življenje, nek joi de vivre.”

Andraž Polič, pogovor za Pesem v žepu

 

Zasedbo Hamlet Express poleg pevca in kitarista Andraža Poliča sooblikujejo tolkalist Blaž Celarec, basist Gregor Cvetko in kitarist Miha Petric. Na odru jih boste skupaj našli bolj poredko, saj vodja skupine Andraž živi in ustvarja v Pragi. Sam pravi, da so tamkajšnje razmere za glasbenike sicer primerljive z našimi:

“Danes s tem globalizmom in globalnim kapitalizmom so stvari več ali manj podobne, se pravi ena velika borba za samopromocijo, kar je dostikrat precej naporno …”

Andraž Polič, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar