Možgani na dlani

Možgani in demenca: Kje sem ostal/a?

O prepletanju znanosti in umetnosti ter stiskah in vprašanjih tistih, v življenje in odnose katerih poseže demenca

care-costs-63612_1280
foto: Pixabay/geralt

V tokratni epizodi znova plujemo v svet demence, a tokrat – malo drugače. Kje sem ostala? je predstava, pri kateri sta avtorici na odrske deske prelili izkušnje z zgodbama svojih babic. Po podatkih organizacije Alzehimer’s Diesease International predstavlja demenca eno od najpomembnejših svetovnih zdravstvenih in socialnih težav 21. stoletja. Diagnoza je še vedno prepogosto postavljena prepozno, tudi zaradi stigme, ki še vedno obstaja. Prisluhnite, kako se prepletata umetnost in znanost ter kakšne so izkušnje z življenjem in odnosi, v katere poseže demenca.

Demenca ima milijon različnih obrazov in ima tudi različen potek bolezni. Ko smo začeli delati predstavo, je bila moja babica v zgodnejši stopnji demence, babica režiserke Nine pa v poznejši. V tem vmesnem času pa se je zgodilo tako, da je moja babi že eno leto pokojna, Ninina pa je ostala na isti stopnji demence kot na začetku.

Začne se ti dogajati, da začneš iskati namige, ki vseeno kažejo na to, da te pozna. In s tem smo se potem ukvarjali – v katerem trenutku je bil njen pogled takšen, da me je prepoznala? Kar je bilo meni najzanimivejše, so bile njene oči. Vidiš, da to najgloblje bistvo, emocionalna plat, ostane živo.