Kdo danes pravzaprav tekmuje?

Tekmovalni šport se je z razvojem tehnologije spremenil na številnih področjih. Športniki ob pomoči senzorjev in meritev ves čas izboljšujejo svoje telesne sposobnosti, najnovejša oprema z novimi materiali omogoča vse boljše rezultate, zmogljive kamere posnamejo vsak gib in vsako napako, razvoj videa pa omogoča vznemirljive videoprenose, ki kljub veliki pestrosti vsebin na naših ekranih še vedno pritegnejo ogromno gledalcev in pomagajo ustvarjati to milijardno industrijo. Postavlja pa se vprašanje, ali izguba človeškega faktorja športu kaj odvzema? Kdo pravzaprav tekmuje – športniki ali tehnologije?

Telesa so glavna orodja športnic in športnikov, telesna pripravljenost se je tudi ob pomoči novih tehnologij izjemno izboljšala. Prvi vpliv, ki ga vidimo pri športniku, je trenažni proces, je poudaril dr. Janez Vodičar s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani in dodal, da so v Ameriki to ugotovili že pred časom. Imeli so program, ki se je imenoval s tehnologijo do zlate medalje. Uporabljali so izjemno veliko senzorjev, naprav in video. Njihov poudarek je bil na gibanju, na biomehaniki človeškega telesa. Predvsem pa je bilo za njih pomembno to, da so začeli delati individualno.

Moderna tehnologija se pri meritvah danes uporablja tako v laboratorijih kot tudi v naravnem okolju. Tehnologije uporabljajo zelo veliko, zato lahko rečem, da bodo močne države postale še močnejše, saj lahko to tehnologijo kupijo in razvijajo.

Športni novinar Radia Slovenija Aljaž Golčer je dejal, da je poleg individualnega treninga za uspeh ključen denar:

Tehnologije je več tam, kjer je več denarja. Spremljanje je ena stvar, druga stvar pa je uporabna vrednost tehnologij in kdo jih ima na voljo. Ni enako, ali si nogo zlomi nogometaš iz tretje lige ali pa nogometaš iz najbogatejšega nogometnega kluba, v katerem uporabljajo brezgravitacijske tekaške steze in podobno. To je ključna stvar – kjer je več denarja, tam imajo najboljši posamezniki možnost to izkoristiti.

Filozof dr. Milan Hosta pa pravi, da se nam pred očmi dogaja transhumanizem. Gre za konvergentne tehnologije, pri čemer se združujejo tehnologije in biologija. Naša telesa so omejena s kožo in s tem, kar je pod njo. Z razvojem zavesti človeka, znanstvenega vpogleda v telo, ima človek ta mandat, da lahko v to poseže in sam nad seboj izvaja evolucijo.

Šport je postal ena velika industrija, pri čemer veljajo kapitalski interesi. Šport je postal poligon za testiranje teh tehnologij. Zaradi želje po napredku, po rezultatu nismo daleč od tega, da načrtno okrepimo naša lastna telesa. Lahko smo hitrejši, pa smo zato tudi boljši?

Urška Henigman