Oddajo namenjamo maturantom – te generacije, pa tudi tistim, ki jih zrelostni izpit čaka v prihodnjih letih. V njej bomo namreč slišali mnenja mladih o maturi, različnih maturitetnih predmetih, izvedeli bomo, kaj je že za njimi, kaj jih še čaka.
Profesorje različnih predmetov in zunanje ocenjevalce pa smo prosili za napotke in usmeritve za pisanje mature: kje mladi pri nekaterih predmetih izgubljajo točke, na kaj naj bodo še posebej pozorni? In kako je po objavi z vpogledi in ugovor? Odgovore smo zbrali v oddaji Gymnasium.

Kje maturanti po nepotrebnem izgubljajo točke in nasveti zunanjih ocenjevalcev na maturi

Oddajo posvečamo maturantom – maturantom te generacije, pa tudi tistim, ki jih zrelostni izpit čaka v prihodnjih letih. V njej bomo namreč slišali mnenja mladih z Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana o maturi, različnih maturitetnih predmetih, izvedeli bomo, kaj je že za njimi in kaj jih še čaka. Profesorje različnih predmetov in zunanje ocenjevalce na maturi smo prosili za napotke in usmeritve pri pisanju mature. Naši sogovorniki so bili: Filip Ahlin, Miha Vidmar, David Jerman in Nika Ferlan.

Kje maturanti po nepotrebnem izgubljajo točke pri slovenščini, matematiki, angleščini, na kaj bodite pozorni pri fiziki, biologiji, kako se lotiti izpitnih pol iz zgodovine in filozofije? Več v oddaji, skupaj s profesorji z Gimnazije Celje – Center: Darjo Poglajen (slovenščina), Rokom Lipnikom (zunanji ocenjevalec na splošni maturi za matematiko), Aleksandro Komadina (glavna ocenjevalka v državni predmetni komisiji za SM za angleščino), Majdo Kamenšek Gajšek (glavna ocenjevalka v državni predmetni  komisiji za splošno maturo za bilogijo). Na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad pa so bili naši sogovorniki profesorji: Peter Gabrovec (glavni ocenjevalec v državni predmetni komisiji za SM za fiziko), Špela Frantar (članica državne predmetne komisiji za SM za zgodovino) in Marko Štempihar (član državne predmetne komisiji za SM za filozofijo).

Vsi po vrsti opozarjajo na pravilno in natančno branje navodil!!! Zaradi površnosti in posledično slabšega bralnega razumevanja navodil mladi po nepotrebnem izgubljajo točke. Navodila namreč od maturantov zahtevajo točno določene postopke, izračune, odgovore (na primer primerjavo in ne opisa), in sicer v točno določeni obliki (na primer: na dve decimalki, v povedi, podčrtaj …). Če temu ne sledijo, se točke odbijajo. Še vedno se večkrat zgodi tudi, da pri izbirnih nalogah kandidati na izpitno polo pozabijo označiti, katere naloge so reševali in za katere naj jih zunanji ocenjevalci ocenijo.

Seveda pa nismo pozabili tudi na navodila o postopkih po 11. juliju, če si boste želeli ogledati svoje izpitne pole. Kakšni po postopki za vpogled in ugovor, nam je povedal dr. Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega Centra: po objavi rezulatatov imajo mladi 3 dni časa, da zaprosijo za vpogled v eno ali več izpitnih pol (to je brezplačno). Nato prejmejo datum vpogleda, po vpogledu pa imajo le en dan časa, da vložijo ugovor na izračun ocene (6 evrov akontacije) ali ugovor na ocenjevanje (33 evrov akontacije). Če je ugovor upravičen (ocena pri posameznem predmetu se spremeni), dobijo kandidati akontacijo vrnjeno.

Iz Gymnasiuma, ki smo ga pripravili lani, pa so tu še napotki za reševanje dveh najbolj priljubljenih predmetov na maturi. O geografiji nam je več povedala zunanja ocenjevalka predmeta na maturi Mateja Krumpak, profesorica geografije in podravnateljica na II. Gimnaziji Maribor. Najprej pa o priljubljenosti geografije na maturi …

Kdo opravi maturo iz psihologije bolje – razmišljujoči dijaki ali tisti, ki dobro poznajo teorijo, je povedala profesorica psihologije na Gimnaziji Jožeta Plečnika Marta Movrin.

Špela Šebenik