Ena od turističnih točk, ki je primerna za tiste, ki si želijo večnega poletja ali vsaj pomladi, so tudi Zelenortski otoki. Če morda ne veste – 10 otokov, ki jih poznamo tudi pod imenom Kapverdski, leži na zahodu Afrike, okvirno 600 kilometrov od senegalske obale. Čeprav so otoki del afriške celine, se mnogi domačini počutijo bolj povezane z Evropo. Tudi zaradi kolonialne preteklosti, ko so spadali pod Portugalsko. Portugalščina je le en od šestih jezikov, ki jih govori današnja gostja Drugega pogleda Ludemila Fortes Silva. Pred šestimi leti je seznamu ostalih jezikov dodala tudi slovenščino, ko je k nam prišla študirat medicino. Z njo se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Ludemila Fortes Silva z Zelenortskega otočja obožuje golaž

Ludemila Fortes Silva prihaja z zelenortskega otoka Sao Vicente. “Gre za majhno mesto, kjer se vsi poznamo med seboj,” pravi. Tudi zato je verjetno na začetku v Ljubljani, kamor je prišla pred okvirno šestimi leti, pozdravljala voznike avtobusa in druge potnike:

“Ko stopiš na avtobus, pri nas vedno pozdraviš. Vedno, ko sem tu vstopila na avtobus, sem tudi pozdravila. In včasih ni bilo nobenega odziva, pa potem nisem vedela, zakaj.”

Ludemila je v Slovenijo prišla, da bi študirala medicino, saj tega študija v njeni domovini s pol milijona prebivalci ni. Govori kreolsko, portugalsko, angleško, špansko, francosko in zdaj tudi slovensko. V slovenščini tudi že sanja, nam je dejala.

“Zdravstvo pri nas ni dobro organizirano. Skoraj vsi imajo zavarovanje, ampak težava je, kdaj prideš na vrsto. Večkrat moraš iti samoplačniško, da si hitreje na vrsti in da dobiš bolj kakovostno storitev. Na našem otoku tudi nekaj časa nismo imeli CT-ja. In to pomeni, da moraš na drug otok, da opravijo tudi zelo enostavne preiskave,”

tako Zelenortčanka primerja zdravstvo v Sloveniji in svoji domovini. Pri nas je boljše tudi izobraževanje, všeč ji je tudi, da je manj kriminala. Kar zadeva hrano, pa ji je še posebej pri srcu golaž. Če bi lahko, bi v Slovenijo z Zelenortskega otočja pripeljala toplo vreme, plaže in svojo družino, ki je v Sloveniji še ni obiskala.

Andreja Gradišar