Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za tipično slovensko, videti skozi oči drugih. V Drugem pogledu vsak torek ob 7. 40 na Prvem.

Nasmeh nič ne stane, pravi naša sogovornica Zdeňka Kohoutková iz Češke, ki se po šestih letih v Sloveniji počuti že povsem domače

Zdeňka Kohoutková prihaja iz moravske pokrajine, točneje iz Ostrave, ki je tretje največje mesto na Češkem. Šest let je študirala češčino in slovenščino v Brnu, zato je tudi prišla v Slovenijo, dvakrat na izmenjavo, po drugi je tu tudi ostala. V Sloveniji je zdaj zaposlena kot lektorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Zase pravi, da je zelo pozitiven človek, rada pleše, kuha in hodi v naravo – ta ji je tukaj v Sloveniji še posebej všeč, prav tako naša klima.

“Češka in Slovenija imata sicer zelo podobno klimo, ki meni ustreza, je pa res, da me je zadnjikrat doma februarja sosed vprašal, kako to, da nisem nič rjava. Sem ga vprašala, zakaj bi morala biti rjava, in mi je rekel, da zato, ker vendar živim na jugu. Pa sem mu razložila, da na jugu že, ni pa to ravno Egipt.”

Kje vidi največje razlike med Slovenci in Čehi?

“Mislim, da ste Slovenci zelo gostoljubni in prijazni na splošno, to je za tujca res dobrodošlo, da se počuti dobro tukaj. Po drugi strani pa opažam, da imamo enako kot na Češkem vsi Slovani na splošno neki običaj, da zelo radi jamramo. In to tudi tukaj v Sloveniji drži. Malo pojamramo, potem pa se malo razveselimo in podružimo.”

Po šestih letih življenja v naši prestolnici se je naša sogovornica navadila že skoraj na čisto vse, tu se počuti prav domače. Morda tudi zato, ker se je dobro naučila slovenskega jezika, a čeprav sta si torej češčina in slovenščina precej podobni, se lahko pojavijo tudi jezikovne zadrege.

“Imam fanta Slovenca in sem ga vprašala, ali ima kakšno majico z ovratnico. Pa mi je rekel, da take z ovratnico pa res nima. Najprej nisem vedela, kaj sem narobe povedala, no, zdaj pa vem, da gre seveda za majico z ovratnikom, ne ovratnico.”

Zdeňka Kohoutková v Sloveniji najbolj pogreša svoje prijatelje in družino in se zato na obisk domov odpravi pogosto – zadnje čase kar z avtom. Tudi v prihajajočih poletnih mesecih jo čaka sedemurna pot do Ostrave, ki pa se je že zelo veseli.

Tadeja Bizilj