Širitev Evropske unije je nekakšna sopomenka njenega uspešnega delovanja. Najprej je tisto, kar danes imenujemo EU, sestavljalo 6 članic, danes jih 28. Če se bo zgodil brexit, potem bo to prvič v zgodovini najuspešnejšega mirovnega projekta v zgodovini, da se bo število članic zmanjšalo. Kdaj bo število znova naraslo, ne ve nihče, ciljni datum za to, pa še naprej ostaja zgolj letnica 2025.

Širitev velja za eno najuspešnejših politik v EU. Trenutno ima EU 28 članic, kandidatke so Albanija, Severna Makedonija, Črna Gora, Srbija in Turčija.

Vsaka evropska država, ki spoštuje vrednote iz člena 2 pogodbe o delovanju EU in si prizadeva za njihovo spodbujanje, lahko zaprosi za članstvo v Uniji. EU je od nastanka leta 1957 ves čas rasel in se širil. Najpobsežnejša širitev je tista iz leta 2004, ko je v EU skupaj s še devetimi državami vstopila tudi Slovenija. Brexit predstavlja prvi možen korak nazaj, ko bi se lahko zgodilo, da se število članic EU zmanjša. Kdaj bo na vrsti naslednja širitev, še ni jasno.

Matjaž Trošt