Slovenske raziskovalke in raziskovalci so se danes pridružili globalnemu shodu za znanost. Osrednji del dogodka z naslovom O čem moramo govoriti, ko govorimo o znanosti v Sloveniji? je bila javna tribuna v Stari elektrarni, s katero so želeli opozoriti na pomen znanosti in tudi na slabe razmere za raziskovalno delo v Sloveniji. Po tribuni so se udeleženci sprehodili tudi do Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. O položaju znanosti v pogovoru Špele Šebenik z dr. Duško Knežević Hočevar iz ZRC SAZU.

Na shodu za znanost so slovenski znanstveniki in znanstvenice opozorili na životarjenje daleč stran od pozornosti javnosti in predvsem politike

V Sloveniji se o znanosti in raziskavah govori na napačen način in premalo, najraje pa sploh ne, so danes opozorili na javni tribuni shoda za znanost, ki je potekala pod naslovom O čem moramo govoriti, ko govorimo o znanosti v Sloveniji?. Namesto da bi se izkoristilo razvojni potencial dejavnosti, ki v svetu zagotavlja daleč najvišjo dodano vrednost, je v Sloveniji znanost zapostavljena in vsestransko podhranjena. Zaradi dolgoletnega varčevanja pri znanosti in raziskavah ter nepremišljenega in pretirano birokratskega sistema razdeljevanja pičlih sredstev, ki so na razpolago, je slovenska znanost danes v mnogo slabšem stanju kot se zdi na prvi pogled.

Zaradi dolgoletnega varčevanja pri znanosti in raziskavah ter nepremišljenega in pretirano birokratskega sistema razdeljevanja pičlih sredstev, ki so na razpolago, je slovenska znanost danes v mnogo slabšem stanju, kot se zdi na prvi pogled. Predvsem zaradi prepričanja, da je znanost postranska dejavnost in prva, ki se jo žrtvuje, ko je potrebno znižati stroške, kot se je pokazalo v času krize. To je potrebno spremeniti, izpostavlja dr. Duška Knežević Hočevar iz ZRC SAZU.

Vlada se je sicer zavezala, da bo še v tem mandatu sredstva za znanost dvignila na en odstotek, to pa ne bo preprosto. Z letošnjim rebalansom so se denimo sredstva dvignila za 21 milijonov, za dosego obljube bo potrebno to številko okrepiti za več kot desetkrat. Če nas prej ne prehiti spet kakša kriza.

Špela Šebenik