Sv. Jurij je eden najbolj priljubljenih svetnikov, je zavetnik številnih mest, župnij, celo držav. Na prav poseben način, s knjigami in vrtnicami, ga praznujejo Katalonci.

Svetega Jurija poznajo po vsem krščanskem svetu, na poseben način njegov dan zaznamujejo v Kataloniji

Sv. Jurij, ki goduje danes, je gotovo eden najbolj znanih svetnikov, njegov dan praznujejo Gruzijci, Litovci, Nemci, Portugalci, Srbi, Bolgari, Makedonci, Katalonci, celo Etiopijci … Sv. Jurij je tudi zavetnik Moskve, Milana in Bejruta, bdi nad več mesti v Grčiji in Nemčiji. Še posebej ponosni pa so na tega svetnika Angleži, saj je Saint George njihov nacionalni zavetnik, čeprav sv. Jurij ni bil Anglež in Anglije ni nikoli obiskal. Rodil naj bi se v turški Kapadokiji v 3. stoletju, postal rimski vojak, a bil zaradi krščanske vere zaprt in mučen.

Med bolj zanimivimi je praznovanje tega dne v Kataloniji. Sv. Jurij ali po katalonsko Sant Jordi je zaščitnik te španske pokrajine, njegov god je tako tam praznični dan, pa tudi dan vrtnice in dan knjige. Svetnikov soimenjak Jordi Molins Butjosa iz Barcelone pravi, da je dan sv. Jordija med Katalonci eden najbolj priljubljenih praznikov, tudi samo ime Jordi je zelo priljubljeno in pogosto. Glede na statistične podatke je v Kataloniji približno 73 tisoč Jordijev in to je četrto najpogostejše ime. Seveda to ime v različnih verzijah poznajo po vsem svetu, danes tako poleg Jurijev in Jordijev praznujejo svoj god tudi tisti, ki jim je ime George, Jorge, Jiří, Jörg, György, Giorgio in še bi lahko naštevali različice tega imena po svetu … Tudi legendo o sv. Juriju pozna ves svet, katalonska različica se glasi takole:

“Legenda pravi, da je nekoč živel zmaj, ki je mestu grozil z ognjem in uničenjem. Da bi ohranil mesto in mir, se je kralj z zmajem dogovoril, da mu bodo vsak dan žrtvovali novo dekle. Nato pa je prišel dan, da mu žrtvujejo kraljično. K sreči je prav tisti dan prišel v mesto pogumen vitez Jordi, ubil je zmaja in rešil kraljično ter mesto pred uničenjem. Iz krvi ubitega zmaja je zrasla čudovita rdeča vrtnica, ki jo je Jordi poklonil kraljični v znamenje ljubezni.”

Legendo vsako leto obujajo predvsem najmlajši Katalonci, ki v vrtcu ali šoli uprizorijo Jurijevo zmago, prav tako na ta dan hodijo okoli oblečeni v viteze in kraljične. Odrasli pa obiskujejo improvizirane stojnice s knjigami in vrtnicami po vsem mestu in se obdarujejo. Knjige in vrtnice igrajo glavno vlogo …

“Po legendi je iz krvi ubitega zmaja zrasla rdeča vrtnica. Zato je živa tradicija, da fantje svojemu ljubljenemu dekletu podarijo vrtnico, Katalonke pa svojemu ljubemu knjigo. To je namreč tudi dan knjige v spomin na Miguela de Cervantesa, avtorja Don Kihota, ki je umrl na ta dan leta 1616.”

Isti naj bi bil datum smrti še enega mojstra peresa, Shakespearja. Zato je UNESCO leta 1996 23. april po katalonskem vzoru razglasil za svetovni dan knjige. In če Katalonke na ta dan dobijo vrtnico, same svojemu ljubemu podarijo knjigo. Je pa to tudi dan, ko knjigarne in stojnice s knjigami obiščejo znani literati in podpisujejo kupljene knjige. In koliko jih prodajo v enem samem dnevu?

“Veliko! Prav gotovo več kot milijon knjig, pri vrtnicah pa se številke sučejo okoli sedmih milijonov. Toliko ima pravzaprav Katalonija prebivalcev, kar pomeni, da fantje podelijo več kot eno vrtnico. Pa ne zato, ker bi imeli več deklet! Jaz vsako leto svojemu dekletu podarim dve vrtnici, ki simbolizirata ljubezen med njo in mano, zato dve vrtnici za eno dekle. Prav tako je običajno, da vrtnico podariš svoji mami.”

 

 

Andreja Čokl