Radi jeste? Pa veste, kaj jeste? Odgovor dobite v oddaji o vsem, kar se skriva v hrani. Vsako sredo ob 7.40 na Prvem.

Toplotna obdelava za šunko ni priporočljiva, sploh ne za takšno, ki vsebuje nitrite, saj se ob toplotni obdelavi nad 100 stopinj Celzija tvorijo kancerogeni nitrozamini

Če kanite pred velikonočnimi prazniki kupovati šunko, verjamem, da vas takšnih ne bo malo, preverite, ali morda ne kupujete mačka v žaklju, po možnosti z zasoljeno ceno. Prepričan sem namreč, da ne želite kupiti šunke, ki vsebuje 30 odstotkov umetno dodane vode, številne aditive in konservanse ter le 70 odstotkov mesa! Da, tudi takšne je najti na trgovskih policah, pri čemer cena ni kazalo njihove kakovosti. Kakšni izdelki so na voljo pri trgovcih in kako se med seboj razlikujejo, o tem v tokratni oddaji “Veste, kaj jeste?” v pogovoru z Anjo Zupan z ZPS, kjer so opravili tržni pregled 15 šunk v kosu.

Kako izbrati kakovostno šunko?

– Izberemo šunko, ki ima čim manj sestavin, po možnosti le meso in sol;
– Pozorni bodimo na hranilno tabelo. Šunka naj vsebuje vsaj 16 g beljakovin na 100 g izdelka ali več. Priporočljivo je več kot 20 g;
– Izdelek naj ima čim manj luknjic in minimalno izcejene tekočine v sami embalaži.

Peter Močnik