Beli riž vsebuje več škroba in manj hranilnih snovi, rjavi nebrušeni riž pa je bolj polnovredno živilo, vendar tudi teže prebavljiv. Ozki, podolgovati riž basmati naj bi bil kralj riža, primeren za jezi z azijskim pridihom, divji riž pa sodi med manj znane vrste in pravzaprav niti ni riž, temveč seme posebne vodne trave. Rdeči riž je primeren za pripravo kvašenih jedi, uporabljajo ga tudi v zeliščni medicini in je lahko prehransko dopolnilo. Kako se ob vsej omenjeni izbiri odločiti za pravo vrsto riža za pripravo jedi? Nekakšen priročnik za izbiro riža, pa tudi kakšno idejo za pripravo riževih jedi vam bomo ponudili v Svetovalnem servisu z gostjo Mojco Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.

O vrstah riža in jedeh z rižem v pogovoru z Mojco Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Beli riž vsebuje več škroba in manj hranilnih snovi, rjavi nebrušeni riž je bolj polnovredno živilo, je pa tudi težje prebavljiv. Medtem ko naj bi bil ozek podolgovati basmati riž kralj med riži, primeren za jedi z azijskim pridihom, pa divji riž sodi med manj znane vrste in pravzaprav ni riž, temveč seme posebne vodne trave. Rdeči riž je primeren za pripravo kvašenih jedi, uporabljajo ga tudi v zeliščni medicini in je lahko prehransko dopolnilo.

Kako ob vsej omenjeni izbiri izbrati pravi riž za pripravo jedi? Nekakšen priročnik za izbiro riža pa tudi kakšno idejo za pripravo riževih jedi vam ponudimo v Svetovalnem servisu z gostjo Mojco Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.

Darja Pograjc