Kako napisati dober esej? V Studiu ob 17.00 maturantom dajemo konkretna navodila za pisanje eseja, pojasnjujemo ocenjevanje in jih opozarjamo na to, kje lahko izgubijo največ točk. Esej iz maternega jezika prispeva kar polovico končne ocene slovenščine na maturi. Nekaj pozornosti bomo namenili tudi vsebini: z dijaki Gimnazije Šentvid in njihovo profesorico slovenščine bomo primerjali obe obvezni deli ter navedli poglavitne podobnosti in razlike med romanoma Angel pozabe in Francoski testament. Avtorici sta Špela Šebenik in Tadeja Bizilj.

Primerjava obeh romanov in napotki za pisanje maturitetnega eseja

Kako napisati dober esej? V Studiu ob 17.00 maturantom dajemo konkretna navodila za pisanje eseja, pojasnjujemo ocenjevanje in jih opozarjamo na to, kje lahko izgubijo največ točk. Esej iz maternega jezika prispeva kar polovico končne ocene slovenščine na maturi. Nekaj pozornosti bomo namenili tudi vsebini: z dijaki Gimnazije Šentvid in njihovo profesorico slovenščine smo primerjali obe obvezni deli ter navedli poglavitne podobnosti in razlike med romanoma Angel pozabe in Francoski testament.

Napotki dijakom za pisanje:

  • Osnova sta (večkrat) prebrani knjigi.
  • Pozorno branje naslova in maturitetnih navodil.
  • 120 minut si razdelite na nekaj uvodnih minut za razmislek o izbiri vrste eseja in pisanju osnutka, v katerem si zabeležite glavno temo eseja in ključne točke, ki jih boste vključili v esej. Zadnjih 10 minut si pustite za to, da esej še enkrat preberete in popravite pravopisne napake.
  • Naslov in prva postavka navodil namigujeta na temo eseja, ki je vključena v uvod. Jedro mora biti razčlenjeno na nekaj odstavkov, ne pa na preveč. Zadnja postavka namiguje na zaključek eseja, kjer je pričakovan tudi komentar ali oseben pogled pisca na temo eseja.
  • V jedru pišite o stvareh, ki jih od vas zahtevajo navodila: če piše primerjajte, potem primerjajte in ne opisujte ali razlagajte! Naj bo čim manj zastranitev in odmikov od glavne teme!
  • Esej mora vsebovati najmanj 700 besed, pišite čitljivo in z ne preveč drobno pisavo.
  • Konkretno za esej 2019: francoska in ruska imena oseb ali mest naj bodo pravilno zapisana, Aljoševa babica (ne Aljošina babica), pri vsebini romanov govorimo o zgodbi pripovedovalke (ne Maje ali pisateljice) in pripovedovalca Aljoše (ne pisatelja).

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj