Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja STORŽ sicer govori o starejših, namenjena pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Gospa Jožefa Paulin si tudi s spomini krajša bivanje v Domu starejših občanov Grosuplje

“Leta se kar naberejo,” pravi gospa Jožefa Paulin. Sama jih je nebrala že lepih 92, pravi, da nihče v njeni družini še ni dosegel tako visoke starosti. Rada obuja spomine na pretekla leta, na mladost, na druženje s štirimi sestrami, na svojo družino, še posebej zdaj, ko preživlja dneve v Domu starejših občanov Grosuplje.

Tukaj sem pet mesecev in moram reči, da sem se lepo vživela. Že dlje časa sem imela prošnjo v tem domu, saj imam domače v bližni. Doma sem bila sama, vsakodnevna skrb je bila že kar naporna. Po bolezni pa sem prišla sem.

Z žarom v očeh pripoveduje o svoji družini, hčeri, vnukih in pravnukinjah. Je vdova, z možem sta bila skupaj 50 let.

Saj veste, dnevi niso vedno lepi. V življenju pride tudi marsikaj temnega, ampak smo preživeli in živeli v slogi in spoštovanju. Živeli smo skromno, izobilja nismo poznali.

Rada se spominja druženja s svojimi štirimi sestrami.

Vse smo rade pele, najstarejša nas je večkrat povabila domov in ta druženja imam res v lepem spominu. Dve sestri pa sva bili poročeni z dvema bratoma in 20 let smo, potem ko smo se upokojili, preživljali poletja na vikendu, kjer smo imeli tudi trto. Pozimi pa smo živeli v Ljubljani. To so bila krasna leta!

Gospa Jožefa bo kmalu toliko časa v pokoju, kot ima delovne dobe. “Hitro sem dočakala 92 let. Nihče v družini jih še ni dočakal toliko,” še doda.

Lucija Fatur