Od političnega delovanja, pomoči slovenskim kmetom v Italiji, ustvarjanja, raziskovanja in ohranjanja kulturne dediščine v Porabju do utrjevanja skupnega slovenskega prostora s koroškimi Slovenci

Nekdanja senatorka in poslanka v italijanskem parlamentu Tamara Blažina, dolgoletni predsednik Kmečke zveze iz Trsta Alojz Debelis, družina Mukič, tesno povezana s Porabjem, in Janez Stergar, predsednik ljubljanskega Kluba koroških Slovencev, so za svoje delo dobili visoka državna odlikovanja. Nekoliko bolje jih lahko spoznate v tokratni oddaji.

V Kanalski dolini, kjer že dve leti poskusno poteka nov, unikaten večjezični model pouka, sta se mudila predsednica in predsednik krovnih organizacij Slovencev v Italiji Ksenija Dobrila in Walter Bandelj. Za kakšen pouk dejansko gre in kakšne so možnosti, da postane formalno priznan način izobraževanja, nas zanima v tokratni oddaji.

90-letni Nikola Turk je športna legenda in vsestransko dejaven rojak, ki so se mu z razstavo poklonili v Slovenskem domu v Zagrebu. Kaj vse je in še počne?

Prisluhnite!

 

Prvi