Aktualno

Slovenija zgled drugim državam glede uresničevanja sodb ESČP

Ob 60-letnici ESČP opozorila, da nekatere države pozabljajo na človekove pravice in načelo vladavine prava in se izogibajo uresničevanju sodb ESČP. Slovenije ni med njimi.

pravo pravica
foto: AJEL

Evropsko sodišče za človekove pravice praznuje 60-letnico. Ob tej priložnosti so na ljubljanski pravni fakulteti pripravili posvet z naslovom ESČP – varuh človekovih pravic in vladavine prava. Za več kot 800 milijonov ljudi namreč to sodišče pomeni zadnje upanje, da bodo njihove pravice spoštovane. Ali kot je med drugim dejal predsednik slovenskega ustavnega sodišča Rajko Knez: “Ko gre najbolj narobe, se obrnemo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Kot smo lahko slišali, je Slovenija glede izvrševanja sodb ESČP v zadnjih letih naredila velik premik. V štirih letih je število neizvršenih sodb z nekaj čez 300 zmanjšala na 11. In to kljub temu, da so nekatere sodbe boleče posegle v proračun. Dr. Marko Bošnjak:

“Slovenija je izvršila tudi nekatere sodbe, ki so bile zanjo kislo jabolko, kar je z našega strasbourškega vidika zelo pohvalno in kaže resno zavezanost vladavini prava.«