Vse do nedelje bo po celotni državi potekal deseti festival Odprte hiše Slovenije. Festival je nastal po vzoru festivala Open House London. Ta je prvič potekal leta 1992 na pobudo ekonomistke Victorie Thornton. Od takrat se je ideja bliskovito razširila po vsem svetu in k sodelovanju privabila veliko mest in držav. Tema letošnjega jubilejnega festivala v Sloveniji je “PROSTOR POVEZUJE”, na njem pa bo javnosti odprtih 90 kakovostnih stavb ter ureditev. Koncept najširši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev. Festival vabi vsakogar, da raziskuje in razume vrednote dobro oblikovanega prostora. Tako pravijo organizatorji. Z njimi se je pogovarjal Marko Rozman.

Vodilna tema letošnjega desetega festivala Odprte hiše Slovenije, ki ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev

Do nedelje bo po celotni državi potekal deseti festival Odprte hiše Slovenije. Festival je nastal po vzoru festivala Open House London. Ta je prvič potekal leta 1992 na pobudo ekonomistke Victorie Thornton. Od takrat se je ideja bliskovito razširila po vsem svetu in k sodelovanju privabila veliko mest in držav. Tema letošnjega jubilejnega festivala v Sloveniji je Prostor povezuje, na njem pa bo javnosti odprtih 90 kakovostnih stavb ter ureditev. Koncept najširši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev. Festival vabi vsakogar, da raziskuje in razume vrednote dobro oblikovanega prostora. Tako pravijo organizatorji.

Objekte, ki bodo odprti javnosti na letošnjem festivalu Odprte hiše Slovenije, je izbrala strokovna žirija. Izbor letošnjih objektov in ureditev vsebuje manj zasebnih, vendar več javnih prostorov, kar nakazuje, da se več znova vlaga v urejanje skupnega prostora.

Poleg tega lahko zasledimo nekaj večjih objektov, ki simbolizirajo vnovično strmo rast gradbeniškega sektorja po nedavni krizi.

Tema letošnjega jubilejnega festivala je Prostor povezuje, ki poudarja družbeno vlogo prostora. Saj je prostor medij, s katerim poteka socializacija. Lenka Kavčič poudarja:

 »Festival omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen je enak že od samega začetka, in sicer širjenje primerov dobrih praks ter izobraževanje javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora. Do zdaj je bilo vsa ta leta javnosti odprtih že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji.«

Ob letošnjem desetem jubileju festivala je na ogled tudi pregledna razstava najkakovostnejših arhitektur, ki so bile vključene v program Odprte hiše Slovenije z naslovom “Arhitektura v družbi – družba v arhitekturi”. Razstava je na Jakopičevem sprehajališču ljubljanskega parka Tivoli odprta do 15. maja 2019.

Marko Rozman