Imate dobro idejo, ki jo lahko izvedete pred svojim blokom, v sosednjem parku ali nekje zunaj v Ljubljani? Na primer popravilo koles ali postavitev gola za nogomet? Želite organizirati piknik sosedov, garažno razprodajo ali filmski večer? Mogoče bi lahko s prijatelji postavili visoko gredo, na kateri bi posadili zelišča? Ali pa bi skupaj s sosedi počistili lokalno otroško igrišče? Projekt Zunaj vam ahko pomaga, da svojo idejo uresničiš že letos.

Imate idejo kaj bi lahko letos poleti počeli v Ljubljani?

Imate dobro idejo, ki jo lahko izvedete pred svojim blokom, v sosednjem parku ali nekje zunaj v Ljubljani? Na primer popravilo koles ali postavitev gola za nogomet? Želite organizirati piknik sosedov, garažno razprodajo ali filmski večer? Mogoče bi lahko s prijatelji postavili visoko gredo, na kateri bi posadili zelišča? Ali pa bi skupaj s sosedi počistili lokalno otroško igrišče? Projekt Zunaj vam lahko pomaga, da svojo idejo uresničite že letos. Kulturno društvo prostoRož je odprlo prijave na projekt Zunaj, s katerim želijo pomagati pri uresničevanju teh idej in spodbuditi povezovanje med prebivalkami in prebivalci v soseskah. Kot pojasnjuje arhitektka in soustanoviteljica prostoRoža Alenka Korenjak, pomladi prejmejo veliko tovrstnih pobud s strani prebivalk in prebivalcev ter vprašanj o tem kako naj ideje uresničijo, kam naj se obrnejo, kakšna dovoljenja potrebujejo.

“Velikokrat se prebivalci nekega bloka želijo združiti, organizirati piknik, nekateri si želijo v nekem prostoru igrati pingpong, pa nimajo sredstev za opremo. Nekateri prebivalci bi želeli ob sobotah zjutraj organizirati skupne zajtrke, pa jim zmanjka za klop. In pri prostoRož ponavadi opazimo, da tovrstne ideje zelo hitro zamrejo.”

Zato so se pri prostoRož odločili, da bodo tovrstne pobude podprli. Vse, kar morate storiti, je izpolniti preprosto prijavnico, kjer na kratko predstavite svojo idejo. Prijavi se lahko prav vsak posameznik ali skupina iz Ljubljane, ki ima dobro idejo! Rok za prijavo je 10. maj.

“Prijava je izredno enostavna. Lahko pa tudi pišete ali pokličete prostoRož in vam bomo pomagali izpolniti prijavo.”

Med prejetimi prijavami bo posebna komisija, ki jo bodo sestavljali predstavniki Mestne občine Ljubljane, člani društva prostoRož in Inštituta za politike prostora, izbrala šest najboljših predlogov in jim pomagala z nasveti, pomočjo pri organizaciji ter s kritjem do 500,00 € za nakup materialov.  Podobni načini sodelovanja obstajajo tudi v drugih mestih. Na Dunaju že nekaj let deluje program GrätzlOase,  v okviru katerega prebivalci organizirajo različne dogodke. Kot razlaga Alenka Korenjak, šestdeset odstotkov površin tovrstne začasne rabe javnega prostora predstavljajo parkirišča, ki so poleti zasedena z drugačnimi rabami.

Recimo, Dunaj ima takšno politiko, da vsa društva umešča v pritličja stavb in s tem, ko jim poleti omogočijo, da si na parkirišču pred svojim sedežem, naredijo svoj zunanji prostor, ki ga uporabljajo za sestanke, za svoje dejavnosti ali zgolj za pitje kave na prostem, s tem pripomorejo k ustvarjanju življenja v mestu. Pobude so na primer tudi skupna peč za kruh v neki soseski, pa enkratni dogodek skupnega zajtrka na ulici, dirke z rolkami po avtocesti in še vrsta raznolikih pobud.

Po besedah Alenka Korenjak, je rezultat tovrstnih akcij večja osveščenost prebivalcev in prebivalk o tem kako lahko prispevajo k oblikovanju mesta.

Več informacij o tem kako se lahko na projekt Zunaj prijavite lahko dobite na http://prostoroz.org/zunaj/

Tita Mayer