Tjaša Škamperle se je že navsezgodaj zjutraj odpravila na potep in se v rubriko Po Sloveniji z dopisniki oglasila iz Valdotre, kjer se je s podžupanjo Ankarana, Barbaro Švajgelj, pogovarjala o lani razglašenem krajinskem parku, ki obsega tri varstvena
območja. Od tam takorekoč z očmi lahko objamemo Obalo, vidi se vse do Pirana, kjer bo tudi živahen konec tedna, nam je povedala.

Tjaša Škamperle se je v četrtkov jutranji program oglasila iz Valdoltre

Širše območje Debelega rtiča so v Občini Ankaran za krajinski park razglasili junija lani. Podžupanja Barbara Švajgelj:

Ta del je bil že leta 1991 razglašen za naravni spomenik. Sčasoma se je ta stopnja zaščite izkazala za prenizko, premalo obsežno. Na tem področju je prepoznanih šest naravnih vrednot, dve državnega in štiri lokalnega pomena.

Krajinski park obsega celoten polotok med zalivom Valdoltra in zalivom Sv. Jernej ter od 250 do 450 metrov širok pas morja med omenjenima zalivoma. Razdelili so ga v tri varstvena območja: od osrčja na skrajnem delu rta ter do urbaniziranega dela z najmanj strogim režimom.

Če govorimo o morju, je nujno vedeti, da je v tem zaščitenem pasu prepovedano sidranje. To je bilo do zdaj nekako prepoznano kot najbolj ogrožujoča praksa, ki jo izvajajo morjeplovci. Seveda je prepovedan tudi podvodni ribolov. Najstrožji režim je v pasu pod klifom.

Na Debelem rtiču so posadili tudi 350 drevesnih sadik, da bi ohranili klifni rob.

To pa zato, ker želimo tako ustaviti erozijo, ohranjati gozd in preprečiti, da bi šel klif prehitro nazaj ter tako omejeval tudi delovanje vinogradništva na tem področju.

Od tam pogled seže tudi do Pirana, kjer bodo ta konec tedna zaznamovali praznik svetega Jurija, zavetnika mesta. V ta namen želijo Piran okrasiti. Delavnice uličnega okrasja že potekajo pod pokroviteljstvom Zavoda Runa. Prve so se začele že prejšnji teden. Izdelali bodo vsaj 40 metrov girland iz bršljanovega listja in šopkov iz rožmarina, lovorja, oljčnih vejic in z njimi jutri okrasili Tartinijev trg in ulice.

Mojca Delač