Tokrat se nam je v četrtkovo jutranjo rubriko Po Sloveniji z dopisniki oglasila Karin Potočnik s Koroške, mlečne regije, kjer si želijo, da bi ljudje po mleko spet hodili s kanglicami. Zakaj in čemu vse bi to prispevalo, pa lahko slišite v pogovoru!

Na Koroškem, mlečni regiji, si marsikje prizadevajo za to, poroča naša dopisnica

Tokrat se nam je v četrtkovem jutru oglasila Karin Potočnik, ki je na terenu raziskovala, kako je z osebnim prevzemom mleka (s kanglicami), kot smo ga poznali nekoč in zakaj je to pomembno.

Ena od prednosti  je  manj embalaže, torej okoljsko ozaveščen potrošnik, kakršnih si več želijo tudi kmetje, denimo Matej Skrivarnik s kmetije Visočnik v Podgorju pri Slovenj Gradcu:

Oddaljene kmetije imamo težave tudi stroški  same dostave. Manjše kmetije morajo mleko voziti v dolino, na neka skupna zbirna mesta, ki se tudi ukinjajo.  sami rejci imamo interes, da imamo vzorčen svoj vzorec, saj so bili s skupnimi večkrat problemi in je težko prevaliti krivdo na drugega. Vseskozi je težava tudi prenizka odkupna cena mleka. Zdaj se suče okoli 32 centov na liter, te manjše reje imajo pa stroške blizu 40 centov za liter. Dela se izguba in kmetije težko investirajo v nadaljnjo proizvodnjo.

Še ena dobrobit, če se po mleko odpravimo s kanglicami,  je tudi manjši ogljični odtis ,saj  odpade večina poti, ker  kmetu mleka ni potrebno prevažati na zbirna mesta, kamor se pripelje cisterna iz mlekarne in ga odpelje v Celje, Ljubljano ali na Ptuj, tam mleko zapakira ali predela in spet pripelje na Koroško. Tudi za porabnika je mleko na tak način cenejše kot v trgovini.

Kmetje se zaradi nizke odkupne cene mleka odločajo za predelavo,  med njimi je tudi Marija Gams s kmetije Lenart iz Šmartna pri Slovenj Gradcu:

Za predelavo mleka sem se odločila leta 2015, ko je nastopila mlečna kriza . Razmišljali smo, kako bi našemu kvalitetnemu mleku dodali vrednost. Lotila sem se izdelovanja probiotičnih jogurtov, skute in potem tudi masla. Strankam na domu prodajamo tudi domače sveže mleko, razmišljala sem o tem, da moram biti drugačna in se odločila za stekleno embalažo. Najbolj sem vesela, če pridejo po izdelke sosedje, takrat vem, da delamo prav.

Mojca Delač, Karin Potočnik