Bobnar in pevec Tulio Furlanič bo v Pesmi v žepu spregovoril o svoji glasbeni poti, ki ga je vodila od skupine Kameleoni v šestdesetih letih prek Faraonov, Yesterday in končno do samostojne kariere. Vmes ga je za dolga leta odneslo v tujino, pa se je spet vrnil in vedno znova našel načine za približevanje ljudem skozi glasbo. Zdaj ga čaka nova prelomnica, sedemdeseti rojstni dan, ob tem pa še vedno ustvarja in pripravlja pesmi za nov samostojni album.

Sedem desetletij slovenskega bobnarja in pevca

Bobnar in pevec Tulio Furlanič nam v Pesmi v žepu spregovori o svoji glasbeni poti, ki ga je vodila od skupine Kameleoni v šestdesetih letih prek Faraonov, Halo, Yesterday in končno do samostojne kariere. Vmes ga je za dolga leta odneslo v tujino, pa se je spet vrnil in vedno znova našel načine za približevanje ljudem skozi glasbo. Zdaj ga čaka nova prelomnica, sedemdeseti rojstni dan, ki ga praznuje prvega maja, ob tem pa še vedno ustvarja in pripravlja pesmi za nov samostojni album.

 

Ko se ozira po glasbenih in drugih doživetjih iz svoje več kot polstoletne kariere, ima najlepše spomine prav na začetke te poti:

“Ja najbolj všeč, normalno: mladost, ko smo začeli s Kameleoni, smo bili neobremenjeni, smo živeli še doma, v hotelu mama, in so bile pomembne punce. Mislim, smo imeli tak uspeh v bivši državi, da so kar tekale za nami pa jokale pred odrom …”

 

Po koncu služenja vojaškega roka in razpadu Kameleonov je Tulio ustvarjal še pri Faraonih, nato pa je za več kot dvajset let odšel delat v tujino. Po vrnitvi ga je pričakala precej spremenjena domača glasbena krajina. Svoje mesto je za nekaj časa našel v skupini Halo in se z uspešnico “Anita ni nikoli” za vedno zapisal v zgodovino slovenske popularne glasbe. Z zasedbo Yesterday, pa tudi kot solist je nastopal na festivalih Melodije morja in sonca ter Slovenska popevka. Ob tem je spoznal, da so pri nas razmere za glasbenike precej težje kot v tujini:

“Težko je živeti od te glasbe. Jaz rečem temu prostitucija. Če se ne prostituiraš in igraš vse, od narodnozabavnih, dalmatinskih, pink, ne vem kaj vse … turbo, rock, take in drugačne … Če ne igraš na veselicah, si v bistvu brezposeln. Nimaš kje igrati. Čeprav smo recimo nekateri starejši glasbeniki, ki imamo že ime in renome in popularnost, to v Sloveniji ne deluje. Na Hrvaškem deluje, deluje v Italiji, deluje v Švici, v Nemčiji, v Avstriji; povsod so starejši glasbeniki cenjeni in spoštovani in jih tudi povabijo na prireditve, na koncerte, na televizije in tako naprej.”

Kljub temu vztraja in je v zadnjem letu predstavil dve novi pesmi: “Tramontana” in “Ljubezni ni dobro”. Znašli se bosta na njegovem novem albumu, ki počasi nastaja, Tulio pa se že veseli vseh novih priložnosti za nastope.

 

Teja Klobčar