S prvencem "Cloudless" se kantavtor Jakob Kobal loteva razkrivanja lastnega dojemanja sveta skozi glasbo. Namesto aktivnega zoperstavljanja zahtevam sodobne družbe se raje odmakne in prepušča toku, kar mu ponuja možnost za neobremenjeno opazovanje in glasbenobesedilno slikanje vtisov iz narave.

Poslušamo prvenec Cloudless

S prvencem Cloudless se kantavtor Jakob Kobal loteva razkrivanja lastnega dojemanja sveta skozi glasbo. Namesto aktivnega zoperstavljanja zahtevam sodobne družbe se raje odmakne in prepušča toku, kar mu ponuja možnost za neobremenjeno opazovanje in glasbenobesedilno slikanje vtisov iz narave.

Album Cloudless prinaša enajst pesmi v angleškem jeziku; Jakob sicer pravi, da se zadnje čase posveča tudi pisanju v slovenščini, vendar mu je bilo z angleščino lažje začeti. Pri nastajanju plošče je združil moči s producentom Petrom Penkom, vendar je imel že pred tem jasno izdelan koncept:

“Ko sem napisal vse komade, sem že zelo veliko časa – preden sem šel h Penku – vedel, kakšen bo razpored albuma, kakšna pesem bo za katero. V bistvu gre vse nekako od jutra do večera oziroma do noči. Se pravi: začnemo s svetlimi pesmimi in počasi se spuščamo globlje in postane mogoče malo bolj temno, ampak na koncu zaključimo na eni pozitivni noti.”

 

 

Svojo ploščo zdaj Jakob predstavlja skupaj z bendom, pridružili so se mu namreč Jaša Hedžet (baskitara), David Nik Lipovac (bobni) in Nace Kogej (saksofon). S prihodnostjo pa se za zdaj ne obremenjuje preveč:

“Veliko ljudi si dela načrte in planira stvari vnaprej, jaz po drugi strani ne vem, kaj bom jutri delal. Dobro, vem, da imam polno dela na šihtu, ampak ne vem, po tem ali pa dan zatem bom pač šel, kamor me bodo noge nesle … Rad imam preprostost in k temu tudi stremimo s samim bendom, da smo vsi zelo minimalistični in da se lahko diha med komadi, da ti ne povzročajo nobene napetosti. Ne vem, to … Ta svoboda.”

 

Teja Klobčar