Letos pri nas že sedem novih primerov. Oseba je kužna štiri dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni, ko ta že izgine

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da se število primerov ošpic po svetu povečuje že tretje leto zapored. Letos o njih poročajo že iz sto sedemdesetih držav. V zadnjem letu dni tako ni evropske države, ki ne bi zabeležila novega primera. Med obolelimi je največ odraslih in mladih, starejših od petnajst let (53%), sledijo štiriletniki in še mlajši otroci (29%). Ošpice povzroča virus in so zelo nalezljive. Najbolj ogroženi so necepljeni posamezniki, skupnosti in skupine. Ker vsak nov izbruh in primer ošpic odpre številna vprašanja, smo pred radijski mikrofon povabili dr. Marto Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po zadnjih primerih obolelih za ošpicami na ljubljanski urgenci se namreč ne moremo slepiti, da smo v Sloveniji proti njim imuni in varni.

Ošpice so ena najbolj nalezljivih bolezni. Povzroča jih virus, ki se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami; možen, vendar redkejši je posreden prenos preko igrač, kljuk, predmetov.

Od okužbe z ošpicami do prvih znakov in simptomov bolezni običajno mine od 10 do 12 dni; lahko pa samo 5 ali celo 18 dni. Pojavi se visoka vročina, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic. Značilen kožni izpuščaj se pogosto začne za ušesi, od koder se razširi po obrazu in vratu, kasneje pa zajame celo telo. Izpuščaj lahko vztraja do 7 dni. Oseba je kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni, ko ta že izgine. Veliko otrok ošpice preboli brez večjih težav, vendar pa podatki kažejo, da se pri vsakem četrtem ali tretjem lahko pojavijo zapleti – na primer vnetje srednjega ušesa, pljučnica, vnetje možganov. Ošpice so za enega do dva obolela na tisoč lahko celo smrtne.

Poročilo Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC).

Odgovori NIJZ na pogosta vprašanja o ošpicah.

Iztok Konc