Aktualno

Nova računska moč za vrhunske znanstvene rezultate

Na Kemijskem inštitutu odprli Ažmanov računski center

ažmanov center1
foto: Kemijski inštitut

V sodobnem svetu je zmožnost procesiranja velikih količin informacij pogosto tisti dejavnik, ki ločuje med zmagovalci in poraženci. To nedvomno velja tudi za področje znanosti, kjer so velepodatkom prav tako lahko kos le vrhunski superračunalniški centri. V tem pogledu je nova pridobitev Kemijskega inštituta velikega pomena. Danes so tam namreč odprli Ažmanov računski center, ki nosi ime pionirja računalniške kvantne kemije pri nas, Andreja Ažmana. Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je povedal, da je brez računske podpore težko dosegati uspehe

Tu me še posebej veseli, da je tudi Slovenija prepoznala pomembnost tovrstne infrastrukture. V kratkem se bo v  Mariboru razvil ta slovenski superračunalniški center,  ki bo še olajšal raziskovalno delo.

Novi računski center nosi ime doktorja Andreja Ažmana, ki je v 70. letih minulega stoletja z uporabo računskih metod raziskoval molekulske interakcije s posebnim poudarkom na vodikovi vezi.

Bil je pionir tovrstnega raziskovanja v Sloveniji in v širšem prostoru. Kljub prezgodnji smrt, umrl je star 43 let, je objavil impresivnih 171 znanstvenih člankov. Bil je prvi na inštitutu, ki je objavil v prestižni reviji Nature.

Ažmanov računski center sicer omogoča nadgradnjo in vključevanje širše v slovensko superračunalniško omrežje.