Velikonočno praznovanje na Češkem, Poljskem in Filipinih z Ruby Pugelj, Karolino Pyzik in Vojto Hemalo.

Velikonočno praznovanje na Češkem, Poljskem in Filipinih

Na Poljskem in na Filipinih se velikonočno praznovanje začne že na cvetno nedeljo, nam je povedala Ruby Pugelj. Od ponedeljka do četrtka tako na Filipinih 24 ur na dan berejo ali pojejo odlomke iz besedil o Jezusovem življenju. V četrtek je na vrsti obred z umivanjem nog. V petek gredo družine na romanje v sedem cerkva. Na ta dan pripravijo tudi predstave Križevega potu:

“Slike postavimo na različne lokacije in imamo tam predstave. Vse od prve do štirinajste postaje, ki je v cerkvi. Ta čas si ljudje, ki imajo kakšno željo, pokrijejo obraz in na hrbtu prenašajo križ. Na ta dan potekajo tudi križanja. Ljudi privežejo ali pribijejo na križ, na glavo pa dajo krono iz trnja. Ti ljudje si res želijo, da bi Bog uslišal njihovo prošnjo. Nekateri pa to delajo le zaradi tradicije, ne ker bi bili verni.”

Zanimiva je poljska tradicija po imenu smigus-dyngus, ki nam jo je opisala Karolina Pyzik:

“Če gospodična še nima moža, pa ga očitno nujno potrebuje, jo mladi fantje polivajo z vodo, da bo v naslednjem letu imela srečo in se poročila.”

Z žensko-moškimi odnosi je povezana tudi češka tradicija, imenovana pomlazka, razlaga Vojta Hemala:

“Moški, večinoma fantki in otroci, si spletejo šibe iz vrbovih vej, na koncu katerih je pisan trak. S tem grejo šeškat punce. Za zdravje, lepoto in mladost. Punca ti vedno nekaj da za to – jajček ali čokoladno jajce. Ta tradicija je trenutno moderna tudi v mestih, prihaja pa s podeželja.”

Andreja Gradišar