V tokratnih Naših poteh se odpravljamo šest let v preteklost. 9. aprila 2013 je bil ob svetovnem dnevu Romov v Cankarjevem domu v Ljubljani veliki koncert etnoglasbenega projekta Amala romskega avtorja in glasbenika Imerja Traje Brizanija s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ter gosti.

Koncert ob Svetovnem dnevu Romov v ljubljanskem Cankarjevem domu 9. aprila 2013

S tokratnimi Našimi potmi se bomo odpravili za šest let v preteklost. 9. aprila 2013 se je ob Svetovnem dnevu Romov v ljubljanskem Cankarjevem domu odvil veliki koncert etnoglasbenega projekta Amala romskega avtorja in glasbenika Imerja Traje Brizanija s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Big Bandom RTV Slovenija in gosti.
Projekt Amala romskega avtorja in glasbenika Imerja Traje Brizanija deluje na slovenski sceni vse od srede devetdesetih let prejšnjega stoletja. S sodobno transžanrsko etnofuzijo skuša bogastvo romske glasbe oziroma njenih elementov približati zahtevnejšemu glasbenemu občinstvu. Ob tej priložnosti se je predstavil v navezi z Big Bandom RTV Slovenija in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Gostje koncerta so bili še španski flamenko kitarist Diego Cortes mlajši z zasedbo, makedonska pevka Bajsa Arifovska in romski pevec pop glasbe Mija Muratović iz Srbije. Na njem smo slišali številne  skladbe Brizanija in Amale v novih priredbah. Dvournem koncertu ste lahko pred šestimi leti prisluhnili v neposrednem radijskem prenosu. Posnetek koncerta je leta 2014 izšel na dvojnem albumu založbe Amala Records. Tokrat predstavljamo izbor skladb z njega, v prvi vrsti tistih, v katerih se je Brizani z aranžerji lotil korenitejše jazzovske in artrockovske fuzije. Zvrstile se bodo skladbe »Romano Rat«, »Suita Romani«, »Suita za kitaro I – III« gosta Diega Cortesa, My Gipsy Heart I. in II., »Mura« ter v sklepnem delu »Ki Priština« njegovega pokojnega očeta, dirigenta in skladatelja Uke Brizanija.

Peter Barbarič, Prvi