Prof. dr. Monique Cherrier je nevropsihologinja in raziskovalka na Oddelku za psihiatrijo in vedenjske znanosti na Univerzi Washington v Seattlu. Posebej jo zanima povezava med hormoni, staranjem, rakom, bolečino in človeškim zaznavanjem. Mojca Delač jo je povabila pred radijski mikrofon in jo prosila, da nas za nekaj minut odpelje v svet androgenov, torej moških spolnih hormonov, in kognicije. In zgodba je kmalu dobila veliko širši kontekst.

Prof. dr. Monique Cherrier raziskuje kako so moški spolni hormoni povezani s kognicijo ter kako na to vplivata staranje in zdravila

Prof. Dr. Monique Cherrier je nevropsihologinja in raziskovalka na Oddelku za psihiatrijo in vedenjske znanosti na Univerzi Washington v Seattlu. Posebno jo zanima povezava med hormoni, staranjem, rakom, bolečino in človeškim zaznavanjem.

Zahvaljujoč računalnikom imamo zdaj veliko boljša orodja za preučevanje človeškega zaznavanja. Vedno je omejitev to, da ne moremo delati invazivnih posegov na človeških možganih. Vendar pa smo napredovali v razumevanju procesov pomnjenja in priklicu spominov. To se je zgodilo s pomočjo živalskih modelov pa seveda tudi s pomočjo razvoja tehnologije – že na nivoju mikro in milisekund lahko razumemo, kaj se dogaja s procesiranjem informacij.

Po zaključenem postdoktorskem obdobju se je njeno delo, kot sama pravi prof. dr. Monique Cherrier, šele zares začelo.

Takrat so v neki študiji preučevali ženske v obdobju menopavze, ko pride do dramatičnega zmanjšanja hormona estrogena. Ugotovili so, da je pri tistih, ki so jemale nadomestne hormone, prišlo do nekakšnega »zaščitnega učinka« pred razvojem Alzheimerjeve bolezni. Začela se je serija študij na ljudeh in seveda tudi na živalskih modelih, da bi razumeli vlogo hormonov pri zaznavanju.

In seveda so se ob tem začeli spraševati, kaj se potem dogaja z moškimi hormoni, pri katerih upad ni tako nenaden, ampak postopen. Nekateri to obdobje imenujejo tudi andropavza. Spraševati so se začeli, ali bi tudi moškim dodajanje testosterona pomagalo.

Zanimiva stvar, ki si jo moramo zapomniti, je, da se testosteron v telesu spremeni v različne hormone. Ko moških dajemo testosteron, jim zato pravzaprav hkrati dajemo tudi estrogen. To nas je torej zanimalo in začeli smo z nizom študij na starejših moških z malce nižjo ravnjo testosterona. Preverjali smo, ali dodajanje testosterona kakorkoli vpliv na zaznavanje. V kar nekaj študijah smo opazili ugoden učinek na spomin in večopravilnost ter prostorski spomin. Pri slednjem gre za to, da si oseba zapomni, kje v prostoru se kaj nahaja.

 

Mojca Delač