Aktualno

Ko se za gladovno stavko odloči oblast

Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

Za Beograd 12
Beograjski Trg republike
foto: Bojan Leskovec

Sinoči je v Moskvi umrla Mira Marković, ustanoviteljica in prva predsednica Jugoslovanske levice (JUL) ter žena nekdanjega predsednika Zvezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

V Rusiji je živela od padca Miloševićevega režima leta 2005, pred devetimi leti pa je v Rusiji dobila politični azil, zato je kljub tiralici srbskega Interpola Moskva ni izročila Beogradu.

Bolj kot nekdanja prva dama Srbije prebivalce zanima aktualna oblast. V soboto so bili spet protesti, opozicija je napovedovala največje v času vladavine Vučića, ampak je bilo na koncu manj udeležencev, kot so upali.

Domnevno bi prišlo več ljudi, pa naj bi avtobusni prevozniki klonili pred pritiskom oblasti – nekatere linije naj zato sploh ne bi vozile – morebitne potnike so obvestili, da je zmanjkalo goriva.

Nenavadno se sliši, ko predstavniki oblasti napovejo gladovno stavko. V srbskem primeru se je to zgodilo zaradi informacij, da naj bi opozicija načrtovala, da bo vdrla v prostore institucij (parlament, mestno hišo) in začela gladovno stavko.

Da bi jim odvzeli veter iz jader, prekrižali načrte oziroma, kot pravi oblast, preprečili možnost izsiljevanja, in da bi institucije branili pred povampirjenim fašizmom, so se zagovorniki oblasti odločili za gladovno stavko, ki pa je ta hip zamrznjena.