Kako Evropska unija oblikuje naša življenja in okolje, v katerem živimo? To se sprašujemo v oddajah EU in mi, ki jih ob torkih obarvamo s konkretnimi primeri, ob četrtkih pa iščemo razlage in naslavljamo določene težave. Ta teden sta se kolega Marko Škrlj in Maja Derčar poglobila v črpanje kohezijskih sredstev. Brez njih bi bila Slovenija revnejša za več kot 3 milijarde 300 milijonov evrov. Toliko namreč znaša razlika med vsoto, ki jo Slovenija vplača v proračun EU in denarjem, ki ga iz njega dobi. Med kraji, ki se lahko pohvalijo z uspešnim črpanjem evropskih sredstev, je primer dobre prakse Kočevje. Tam v sodelovanju z občinama Sodražica in Ribnica gradijo skupni vodovod, imenovan SORIKO, ki je brez DDV vreden kar 25,3  milijonov evrov. Tudi kočevska občina sama je pridobila kar nekaj evropskega denarja, nezanemarljiv je tudi izplen, do katerega je prišla tamkajšnja Ljudska univerza.

Brez kohezijskih sredstev bi bila Slovenija revnejša za več kot 3 milijarde 300 milijonov evrov

Kako Evropska unija oblikuje naša življenja in okolje, v katerem živimo? To se sprašujemo v oddajah Eu in mi, ki jih ob torkih obarvamo s konkretnimi primeri, ob četrtkih pa iščemo razlage in naslavljamo določene težave. Ta teden sta se kolega Marko Škrlj in Maja Derčar poglobila v črpanje kohezijskih sredstev. Brez njih bi bila Slovenija revnejša za več kot 3 milijarde 300 milijonov evrov. Toliko namreč znaša razlika med vsoto, ki jo Slovenija vplača v proračun EU in denarjem, ki ga iz njega dobi.

Med kraji, ki se lahko pohvalijo z uspešnim črpanjem evropskih sredstev, je primer dobre prakse Kočevje. Tam v sodelovanju z občinama Sodražica in Ribnica gradijo skupni vodovod, imenovan SORIKO, ki je brez DDV vreden kar 25,3  milijonov evrov. Tudi kočevska občina sama je pridobila kar nekaj evropskega denarja, nezanemarljiv je tudi izplen, do katerega je prišla tamkajšnja Ljudska univerza.

Maja Derčar, Marko Škrlj