Naredili smo izračun (po Googlovem zemljevidu). Izhodišče: Cortina d'Ampezzo. Cilj: Krtina D'Ampezzo. Oddaljenost je približno 300 km ali 4 ure vožnje z avtomobilom. Torino pa je od Krtine, v kateri že 12 let živi Roberto Monas, še bolj oddaljen. Kaj imata skupnega Cortina in Krtina d'Ampezzo? Zakaj Slovenke hodijo na tečaj italijanščine, Slovenci pa na tečaj nemščine? Kaj je »kočerja« in zakaj mi Slovenci ne znamo skuhati testenin?

Roberto Monas o tem, zakaj Slovenke hodijo na tečaj italijanščine, Slovenci pa na tečaj nemščine? Kaj je »kočerja« in zakaj Slovenci ne znamo skuhati testenin?

Roberto Monas v Sloveniji živi dobrih 12 let, od tega je dobrih 5 let glavni kuhar oštarije sredi moravških gričev, do katere pa Roberto ni prišel po najlažji poti. Takratni lastnik hiše ga je namreč pred prodajo preveril. In to kar pri kolegih, s katerimi je Roberto igral (veteranski) nogomet. “Dve gajbi piva, odojek, in čevapi” so obvezen del veteranskega nogometa, pravi Roberto. Dodaja pa, da tudi slovenska notranja prehranjevalna ura teče malo drugače kot v Italiji. Tukaj se ne moremo odločiti ali bomo imeli kosilo ali večerjo in imamo kar “kočerjo”. Če bodo danes za »kočerjo« špageti – tole je kuharski nasvet, ki si ga velja zapomnit: testenine kuhamo kakšno minuto manj, kot mislimo, da jih je treba. In ni se treba strogo držati navodil na embalaži. Roberto se je s slovenskim jezikom kar dobro znašel, je pa opazil zanimivo slovensko naklonjenost tujim jezikom:

“Pri vas se moški vpišejo na tečaj nemščine, ženske pa na tečaj italijanščine. Morda so jim všeč Italijani, ne vem. Moškim pa blondinke.”

Z opazovanjem je pa tako: slovenski sosedi pazijo na vse, pravi Roberto Monas. Pazijo na vsak centimeter, kdo je, koga ni, kdaj kdo pride domov. Radi pokličejo tudi policijo. In če sva odprla zimzeleno temo slovenskih sosedskih odnosov, pa sva za uravnoteženost pogovora morala še tisto, ki se ji reče “mamma, mamma, ciao mamma!”:

Seveda, Italijani so navezani na mamo. Pa saj je povsod podobno. Jaz nisem tak – mama kliče mene! :)

Nadia Petauer