Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za tipično slovensko, videti skozi oči drugih. V Drugem pogledu vsak torek ob 7. 40 na Prvem.

Filipe De Almeida o tem, kako Slovenci med družinskim kosilom agresivno napademo (skupno!) skledo solate

V življenju ne načrtuje preveč, ravno prav, da se prepusti toku. In ta ga je pred dobrimi osmimi leti pripeljal v Slovenijo. Še pred tem je na njegovo rodno Portugalsko pripeljal Slovenko, v katero se je zaljubil. Pogosto slišana zgodba v naših »Drugih pogledih«, najbrž pa še niste slišali za slovenski ‘solatni karate’, ki se ga bojda gremo na družinskih kosilih.

“Zdaj sem že navajen, ampak prvič, ko sem videl na mizi veliko skledo solate, se mi je zdelo nenavadno. Vsi kar naenkrat not, v solato, z vilico. Se mi je zdelo kar malo agresivno. Jaz bi imel svojo skledo, svojo solato. Mesa ne napadete tako.”

Filipe De Almeida doda, da tudi morebiten izpuščen poletni oddih pri naših južnih sosedih, ni tako travmatična izkušnja, kot morda mislimo, da je … Lahko gremo na primer v Avstrijo.

Nadia Petauer