Omenjeni vrt nekateri imenujejo tudi zbirka tujerodnih rastlinskih vrst, njegovo uradno ime pa je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso.

Sežana je gospodarsko, prometno, izobraževalno, kulturno in tudi zdravstveno središče slovenskega Krasa. Ob vrsti  zanimivih stavb in drugih kulturnih spomenikov se Sežana lahko upravičeno ponaša tudi z Botaničnim vrtom ob vili Mirasasso.  Začetki vrta segajo v leto 1848, ko je grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta na robu Sežane kupila posest in na njej zgradila letno rezidenco – vilo Mirasasso. V obdobju nacionalizacije, leta 1948, je bila celotna posest z vilo in vrtom vred, družini Scaramangà odvzeta, pri čemer je njena lastnica leta 1957 postala Občina Sežana. Ta je vrt kmalu predala v vzdrževanje pravnim prednikom današnjega Komunalno- stanovanjskega podjetja d.d., ki od začetka leta 2018 vrta ne več vzdržuje, temveč z le-tem upravlja.  Zaradi  izjemnih naravnih in tudi kulturnih prvin je bil lani Botanični vrt ob vili Mirasasso zavarovan tudi kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Omenjeni vrt bomo spoznali v Nedeljski reportaži.

Sogovorniki

Marjetka Kljun Terčon Vodja Botaničnega vrta Sežana KSP d.d. Sežana.

Melita Pirjevec glavna vrtnarka v Botaničnem vrtu Sežan.

Dr. Robert Brus, redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, je leta 2000 opravil popis Botaničnega vrt v Sežani.

Vrt

Botanični vrt nekateri imenujejo tudi zbirka tujerodnih rastlinskih  vrst, njegovo uradno ime pa je  Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso. Z namenom, da bi vrtu dali dodano vrednost ter s ciljem njegovega trajnostnega razvoja je Komunalno-stanovanjsko podjetje d.d. Sežana v letu 2017/2018 začelo tudi urejati Interpretacijski center kraške vegetacije na območju vrta, ki si ga bo skupaj z vrtom mogoče ogledati predvidoma od letošnjega  septembra naprej.  Ko pa govorimo o Botaničnem vrtu, tu ne gre samo za rastlinske vrste, ampak tudi za kulturne elemente. Vrt ima danes kar štiri statuse, nam je med drugim povedala  Marjetka Kljun Terčon vodja Botaničnega vrta Sežana.

 

Štirje letni časi

Palmarij

Revitalizirani del vrta

Včasih se je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso raztezal na površini skoraj treh hektarjev, leta 1949 pa je bil z graditvijo ceste in železnice skoraj prepolovljen. Nato pa je Občina Sežana leta 2017 del vrta prek železniške proge revitalizirala, tako da danes meri dva hektarja. Skupaj združujeta zbirko dobrih 170 rastlinskih vrt in nekaj čez 700 rastlin.

Poroke in slavja

Milan Trobič