Cene prašičjega mesa na evropskih borzah vrtoglavo rastejo. V zadnjih treh tednih se je odkupna cena v povprečju povišala za 30%. Slovenski trg je odvisen od ponudne svinjskega mesa na evropskem trgu, z lastno proizvodnjo prašičev pokrijemo samo okoli tretjino potreb. Prašičjega mesa primanjkuje tudi na evropskem in celotnem svetovnem trgu. Glavni vzrok je pomanjkanje svinjine na azijskih trgih, ki imajo zaradi prašičje kuge velike izgube lastnih čred in nadomeščajo svoj primanjkljaj, seveda za to ponujajo visoke cene. Tuji in slovenski dobavitelji so trgovcem že napovedali podražitve, dvig maloprodajnih cen v trgovinah se obeta že prihodnji teden in sicer najprej pri svežem prašičjem mesu, kasneje pa tudi v mesnih izdelkih, kot so pršuti, klobase in salame. Šunke v pred velikonočnem času še ne bodo dražje. Po mnenju poznavalcev bo trend dvigovanja odkupnih cen prašičev trajal precej dolgo.

Ekstremni dvigi odkupnih cen zatresli trg s prašičjim mesom, posledice bodo čutili tudi potrošniki

Cene prašičjega mesa na evropskih borzah vrtoglavo rastejo. V zadnjih treh tednih se je odkupna cena v povprečju povišala za 30 odstotkov. Slovenski trg je odvisen od ponudbe svinjskega mesa na evropskem trgu, s svojo lastno proizvodnjo prašičev zadovoljimo približno tretjino potreb. Prašičjega mesa primanjkuje tudi na evropskem in celotnem svetovnem trgu. Glavni vzrok je pomanjkanje svinjine na azijskih trgih, ki imajo zaradi prašičje kuge velike izgube svojih čred in nadomeščajo svoj primanjkljaj, seveda za to ponujajo visoke cene. Tuji in slovenski dobavitelji so trgovcem že napovedali podražitve, dvig maloprodajnih cen v trgovinah se obeta že prihodnji teden, in sicer najprej pri svežem prašičjem mesu, pozneje pa tudi v mesnih izdelkih, kot so pršut, klobase in salame. Šunke v predvelikonočnem času še ne bodo dražje. Po mnenju poznavalcev bo trend dvigovanja odkupnih cen prašičev trajal precej dolgo.

Mesnopredelovalna podjetja izgubljajo več sto tisoč evrov na dan. Izidor Krivec, predsednik Gospodarskega interesnega združenja mesne industrije:

»V zadnjih treh tednih so se borzne cene prašičjega mesa v povprečju dvignile za 30 odstotkov. Posamezni bolj iskani deli, kot so pleče, stegno, vrat, pa celo do 60 odstotkov. V zadnjih 30 letih ni bilo tako tako hitrega dviga in mesnopredelovalna industrija tega ne bo prenesla brez podražitev.«

Jernejka Drolec