Stranka Benija Ganca - Modro je novonastala stranka, ki je dobila glasove tistih, ki so glasovali proti Netanjahuju

Rezultati vzporednih volitev sinoči po zaprtju volišč v Izraelu so kazali tesen rezultat – skoraj izenačen – med strankama Likud premierja Benjamina Netanjahuja in Modro Benija Ganca, oba sta tudi razglasila zmago in tudi po preštetih 97 odstotkov vseh glasov sta stranki izenačeni, zmagovalec pa najbrž kljub vsemu Netanjahu. O tem smo se pogovarjali z našo bližnjevzhodno dopisnico Karmen Švegl, ki spremlja volitve v Izraelu.

Stranka Likud, ki jo vodi Benjamin Netanjahu, je na volitvah dobila 35 sedežev v 120-sedežnem knesetu, kar je prav toliko kot stranka Modro Benija Ganca. Netanjahu velja za zmagovalca, ker bo lažje sestavil koalicijo z manjšimi skrajno desnimi strankami, ki so se v večjem številu uvrstile v parlament kot leve.

Beni Ganc kot novinec v politiki kljub vsemu ne velja za poraženca, saj je izenačil rezultat svoje stranke s stranko Netanjahuja, ki je izkušen politik in se mu obeta že peti mandat. Vseeno pa je Ganc dobil glasove tistih, ki so volili proti Netanjahuju in ne za Ganca. Stranke, kot je Modro, imajo v Izraelu težave, ker nastanejo pred volitvami in se po navadi v povolilnem obdobju sesujejo vase, ker nimajo prave vsebine. Tudi Ganc že v predvolilnem času ni deloval kot ostra opozicija Netanjahuju, pač pa je bil mlačen. Netanjahujevi ideji o priključitvi Zahodnega brega Izraelu recimo sploh ni nasprotoval, pač pa je izjavil le, da se o takšnih temah ne govori pred volitvami.

Cirila Štuber