Petminutni spominski koledar o ljudeh, ki so se rodili tistega dne oz. o dogodkih, ki so povezani s tem datumom.

Ivan Nepomuk Cerer, Frank Wollman, Ati Soss, Narodna vlada Slovenije

Na današnji dan pred 230-imi leti se je v Škofji Loki rodil narodni buditelj IVAN NEPOMUK CERER. Med drugim je napisal prvo strokovno gozdarsko delo v slovenščini “Od potrebe zareje drevja v premskem kotoru postojnske kresije” in opisal svoje raziskave v Križni jami pri Ložu. Leta 1848 se je vključil v polemike o narodnostnih razmerah v Istri in drugih slovenskih deželah. Ivan Nepomuk Cerer je istega leta sodeloval pri ustanovitvi “Slavjanskega društva” v Trstu in bil nekaj časa njegov predsednik

—–

Češki literarni in gledališki zgodovinar  FRANK  WOLLMAN  je iz narodopisja, primerjalne in slovanske književnosti doktoriral leta 1917 na Karlovi univerzi v Pragi, nato pa je bil profesor v Bratislavi in Brnu. Veliko svojega dela je namenil preučevanju dramatike južnoslovanskih narodov. Več študij je posvetil tudi slovenski dramski književnosti in na podlagi večmesečnega  raziskovanja v Ljubljani pripravil obsežno monografijo »Slovenska drama«.

V njej je med drugim prikazal tudi nastajanje našega gledališča, najobsežnejša poglavja pa je namenil času od leta 1892, ko je bilo dograjeno Deželno gledališče v Ljubljani. Ta monografija je bila prvo temeljno in še dolgo časa edino znanstveno delo s tega področja. Frank Wollman se je rodil na današnji dan leta 1888 na Češkem, leta 1952 pa je postal dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

—–

Na današnji dan leta 1930 se je v Ljubljani rodil skladatelj, aranžer, jazzovski klarinetist in saksofonist ATI SOSS. V letih 1948/50 je vodil študentski jazzovski orkester Veseli berači in začel sodelovati s Plesnim orkestrom Radia Ljubljana. Leta 1957 je diplomiral na Akademiji za glasbo, tri leta pozneje pa še na pravni fakulteti in bil potem 20 let redni član  Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Ati Soss je skomponiral številne uspešne in nagrajene popevke, precej šansonov, večina njegovega opusa pa so avtorske instrumentalne skladbe in nekaj sto priredb.

—–

Nemško koncentracijsko uničevalno taborišče z najstrožjim režimom Mauthausen v bližini Linza v Gornji Avstriji je imelo leta 1945  49 podružnic; vse, razen ljubeljske, so bile v Avstriji. V njih je bilo izmed skoraj 140.000 jetnikov 4092 Slovencev, od teh jih je umrlo 1673. To zloglasno taborišče so na današnji dan pred 74-imi leti osvobodile ameriške zavezniške enote. Med osvobojenimi je bilo takrat še zadnjih 1238 slovenskih jetnikov.

—–

Predsedstvo Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta je na današnji dan leta 1945 na slavnostni seji v osvobojeni Ajdovščini imenovalo Narodno vlado Slovenije,  ki je istega dne tudi prisegla. Predsednik je postal Boris Kidrič, podpredsednik dr. Marijan Brecelj, ministri pa so bili: Zoran Polič za notranje zadeve, dr. Jože Pokorn za pravosodje, dr. Ferdo Kozak za prosveto, dr. Aleš Bebler za finance, Franc Leskošek za industrijo in rudarstvo, dr.  Lado Vavpetič za oskrbo in trgovino, Janez Hribar za poljedelstvo, Tone Fajfar za gozdarstvo, Vida Tomšič za socialno politiko, dr. Marjan Avčin za narodno zdravje, dr. Miha Kambič za gradnje in Franc Snoj za lokalni promet.

Po imenovanju je bilo na glavnem trgu v Ajdovščini veličastno zborovanje, čez pet dni pa se je vlada preselila v Ljubljano. Narodno vlado Slovenije so na podlagi ustave Federativne ljudske republike Jugoslavije marca 1946. leta preimenovali v »vlado Ljudske republike Slovenije«.

Pavle Jakopič