Projekt ozaveščanja in destigmatizacije duševnih motenj

Študentke in študenti medicine želijo s projektom V odsevu opozoriti na stigmo, ki še vedno pogosto spremlja duševne motnje. Ob predavanjih in delavnicah bodo ob letošnjem svetovnem tednu ozaveščanja o motnjah hranjenja spet organizirali tudi Živo knjižnico. Knjige na tem dogodku bodo pravzaprav posameznice in posamezniki, ki so doživeli izkušnjo, okoli katere se pojavlja veliko predsodkov.

V Živi knjižnici si bralka ali bralec izbere in izposodi knjigo oziroma človeka z izkušnjo, ki je povezan s temo Žive knjižnice. Sledi krajši pogovor, med katerim bralka ali bralec spozna zgodbo oziroma izkušnjo knjige, ki jo lahko uporabi kot iztočnico za razmislek o svojih morebitnih ponotranjenih negativnih oznakah. Takšen pristop se je pri zmanjševanju stigme izkazal kot zelo uspešen, saj je pristen in oseben, pravijo medicinke in medicinci.

Projekt V odsevu v sodelovanju s kampanjo Mind the mind letos zopet organizira Živo knjižnico na temo duševnih motenj, ki bo svoja vrata odprla v četrtek, 28. marca 2019, med 14. in 19. uro v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani.

Stigma, predsodki, napačna prepričanja grenijo življenje ljudem, ki živijo z duševnimi motnjami, onemogočajo pomoč in ovirajo njihovo zdravljenje. Zato je pomembno, da se razbijajo predsodki, največkrat slišimo o destigmatizaciji duševnih motenj. Hannah Koselj Marušič je članica projekta V Odsevu in pri Živi knjižnici sodeluje tudi kot živa knjiga. Na stigmo in predsodke o duševnih motnjah opozarja tudi s svojo izkušnjo.

Projekt V odsevu, s katerim želi Društvo študentov medicine informirati in ozaveščati o težavah v duševnem zdravju ter opozoriti na ustrezno sprejemanje, podporo in zdravljenje, sta predstavili študentki medicine Hannah Koselj Marušič in Karmen Krejan.

Podrobneje o projektu V odsevu: http://projekt-vodsevu.org/ in https://www.facebook.com/VODSEVU/?ref=br_rs

Iztok Konc