Kdor načrtuje graditev enostavnega ali zahtevnega objekta, prizidavo ali rekonstrukcijo, ne potrebuje samo denarja, ampak tudi dovoljenja in dokumentacijo. Kdaj investitor potrebuje predodločbo? V katerih primerih lahko postavi objekt brez gradbenega dovoljenja? Kakšno odgovornost in pristojnosti imajo udeleženci pri graditvi objekta: investitor, projektant, nadzornik in izvajalec del? Kakšen je postopek za legalizacijo objekta? Svetuje pravnik Luka Ivanič, vodja službe za sistem okolja in prostora na Ministrstvu za okolje in prostor.

Po 1. juniju lani, ko je začela veljati prenovljena zakonodaja, se je povečalo število zahtevkov za legalizacijo objektov

Kdor načrtuje graditev enostavnega ali zahtevnega objekta, prizidavo ali rekonstrukcijo, ne potrebuje samo denarja, ampak tudi dovoljenje in dokumentacijo. Kdaj vlagatelj potrebuje predodločbo? V katerih primerih lahko postavi objekt brez gradbenega dovoljenja? Kakšno odgovornost in pristojnosti imajo udeleženci pri graditvi objekta: vlagatelj, projektant, nadzornik in izvajalec del? Kakšen je postopek za legalizacijo objekta? Svetuje pravnica Sonja Ristanovič iz službe za sistem okolja in prostora na Ministrstvu za okolje in prostor.

Jana Bajželj