Svoje življenje je posvetil šolstvu. Potem ko je končal učiteljišče v Mariboru, se je kot učitelj tehničnega pouka zaposlil v Mavčičah. Petnajst let je bil ravnatelj Osnovne šole Križe pri Tržiču. Naklonjen je bil spremembam, saj so na šoli leta 1976, kot ena redkih šol na Gorenjskem, uvedli celodnevno šolo. Svojo ljubezen do pedagoškega dela sta z ženo prenesla tudi na svoje potomce, saj sta se obe hčerki odločili za učiteljski poklic.

Dolgoletni ravnatelj Osnovne šole Križe Janez Ribnikar

Svoje življenje je posvetil šolstvu. Potem ko je končal učiteljišče v Mariboru, se je kot učitelj tehničnega pouka zaposlil v Mavčičah. Poučeval je tudi v Lešah. Petnajst let, od 1970 do 1985, je bil ravnatelj Osnovne šole Križe pri Tržiču.

“Moja žena je tudi učila na tej šoli. Kadar me učitelji niso mogli o čem prepričati, so poskusili prek žene.”

Naklonjen je bil spremembam, saj so na šoli leta 1976, kot ena redkih šol na Gorenjskem, uvedli celodnevni pouk v prvih štirih razredih. Ta je bil ukinjen v osemdesetih letih, vendar so oblikovali oddelke podaljšanega bivanja. Svojo ljubezen do pedagoškega dela sta z ženo prenesla tudi na svoje potomstvo, saj sta se obe hčerki odločili za učiteljski poklic. Gospod Ribnikar, star je 92 let, zdaj že drugo leto živi v Domu Petra Uzarja v Tržiču.

“Ko smo zbirali prispevke za dom, smo si rekli, saj ga mogoče ne bomo potrebovali!”

Jana Bajželj