Na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko je danes potekalo tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila ?, ki ga organizirata Študentska organizacija in svet Fakultete za matematiko in fiziko. Število ? tekmovalci recitirajo v desetiškem številskem sistemu. Če se tekmovalec zmoti, ima možnost napako popraviti. Marko Rozman se je med recitiranjem pogovarjal tudi z dr. Boštjanom Kuzmanom, prof. matematike na Pedagoški fakulteti.

Tekmovanje v recitiranju števila π

Na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko je danes potekalo tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila π, ki ga organizirata Študentska organizacija in svet Fakultete za matematiko in fiziko. Število π tekmovalci recitirajo v desetiškem številskem sistemu. Če se tekmovalec zmoti, ima možnost napako popraviti. Marko Rozman se je med recitiranjem pogovarjal tudi z dr. Boštjanom Kuzmanom, prof. matematike na Pedagoški fakulteti.

Tekmovalci imajo različne tehnike pomnjenja. Nekateri si decimalke zapomnijo vizualno, drugi ob pomoči zvoka, z zgodbami. Ključnega pomena pa so domišljija, asociacije in organizacija.

Gre za neskončno število in nikoli ne bo mogoče določiti vseh številk, jih je pa danes določenih več kot nekoč. Kakšen je svetovni rekord, kdo je prišel najdlje?

Dan π je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec zaznamuje število π. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke π.

Zmagal je tekmovalec Lev Rus s preštetimi 3333 decimalkami. S fakultete so še sporočili, da je bil spet izboljšan Guinnessov rekord v številu znanih decimalk števila π. Na blogu Google so ravno na današnji dan objavili, da je pri njih zaposleni Emmi Haruka Iwao ob pomoči Googlovega računalnika v oblaku uspelo določiti 31.415.926.535.897 decimalnih mest števila π, kar je največ doslej.

Marko Rozman