Če se poglobite v svet slovničnih napak, jih lahko hitro opazite na družbenih omrežjih, v oglasih, v novinarskih besedilih, celo v obvestilih oz. vabilih na volitve. Ena izmed napak, ki se pogosto pojavlja, je neuporaba rodilniških oblik. Da smo Slovenci občutljivi na uporabo rodilnika, dokazuje Skupina za ohranjanje rodilnika pri zanikanju, ki jo najdete na Facebooku. Darja Pograjc se je pogovarjala z Nežo Sečnik, administratorko skupine, ki ima trenutno nekaj več kot 8.000 sledilcev. Teorijo uporabe drugega od šestih sklonov pa je pojasnil Andrej Salobir, vodja prevajalske ekipe pri prevajalski agenciji Leemeta. Razložil je tudi, da se pri uporabi rodilnika največ napak zgodi pri zanikanju.

Najbolj je odmevala napaka, objavljena v obvestilu, ki ga je pred volitvami v Evropski parlament volilnim upravičencem poslala Državna volilna komisija

Če se poglobite v svet slovničnih napak, jih lahko hitro opazite na družbenih omrežjih, v oglasih, v novinarskih besedilih, celo v obvestilih oz. vabilih na volitve. Ena izmed napak, ki se pogosto pojavlja, je neuporaba rodilniških oblik. Da smo Slovenci občutljivi na neuporabo rodilnika, dokazuje Skupina za ohranjanje rodilnika pri zanikanju, ki jo najdete na Facebooku. O ustanovitvi skupine administratorka skupine Neža Sečnik:

Ko smo bili študenti, smo imeli kolega, ki je ves čas uporabljal tožilnik namesto rodilnika in potem je drugi kolega naredil skupino in mi jo predal. Na začetku je bila seveda vse šala, ampak je presenetljivo hitro preraslo v to, da so začeli ljudje pošiljati vse, kar so našli.

Neža ob vsaki objavi napake pravilen zapis besede označi z zvezdico. Stran ima zdaj nekaj več kot osem tisoč sledilcev.

Andrej Salobir, vodja prevajalske ekipe pri prevajalski agenciji Leemeta, pove, da se pri uporabi rodilnika največ napak zgodi pri zanikanju. Zakaj?

Mogoče tudi zaradi vpliva tujega jezika. Angleščina in nemščina sicer imata sklone, ampak so veliko manj izraziti kot v slovenščini. Ni tako močnega pregibanja besed, zato velikokrat potem tudi v slovenščini poenostavimo in namesto rodilnika pri zanikanju uporabimo preprosto tožilnik.

Najbolj gledana in po mnenju spletne skupnosti tudi najbolj nedopustna napaka pri uporabi rodilnika je bila napaka, objavljena v obvestilu, ki ga je pred volitvami v Evropski parlament volilnim upravičencem poslala Državna volilna komisija:

Obveščamo vas, da prejeto obvestilo o volišču ni treba predložiti za uresničevanje volilne pravice.

Ob objavi napake je skupino na Facebooku obiskalo 17.000 uporabnikov, razprava se je celo preselila v medije.

Tudi Torek ob petih, prvi slovenski mobilni časopis, se je pred časom lotil tega zanimivega vprašanja – ugotovil je, da tudi besedila slovenskih glasbenikov niso nedovzetna za zamenjavo rodilnika s tožilnikom v nikalnih stavkih.

Darja Pograjc